Un mort viu

4
572

Se spune că, în primele moment de după moarte, nici nu-ţi dai seama că ai murit. Detaşat de corp, sufletul se uită mirat la cadavrul ce zace în nemişcare şi se întreabă de ce nu mai este în conexiune cu el. Îşi dă seama că a murit când lumea începe să se strângă în jurul cadavrului şi i se aprind lumânări. Nu ştiu ce se întâmplă cu sufletul în acel moment, probabil are un şoc, după care, bineînţeles, trebuie să se resemneze şi să-şi urmeze noul drum în lumea de dincolo. Acceptarea morţii e atitudinea cea mai sănătoasă, care-i permite să străpungă atracţia gravitaţională a bucuriilor pământeşti. Cei neîmpăcaţi cu propria moarte devin strigoi şi rămân să ne bântuie încă multă vreme. Nedorind să se smulgă din legăturile cu pământul, un astfel de suflet rămâne la suprafaţă şi caută să se comporte ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Guvernul Orban este un astfel de mort care, dacă mai poate încă să-şi mişte pleoapele, crede că este viu. Nu ne lasă să-l înmormântăm, pretinzând că moartea lui este doar aparentă, ireală. În credinţa populară, celui bănuit că ar putea deveni strigoi, i se înfige o ţepuşe în inimă, înainte de înmormântare. Nu s-a întâmplat aşa ceva şi în cazul Guvernului Orban, ceea ce înseamnă că cineva chiar îl vrea strigoi. De fapt, nici nu s-a pus vreun moment în discuţie problema înmormântării. L-au îmbălsămat, l-au fardat şi l-au aşezat într-un coşciug prevăzut, după normele europene, cu epurator şi căptuşeală biodegradabilă. Aşa întins în coşciug, în costum la patru ace şi cu mâinile împreunate pe piept, dă impresia că doarme. Mulţi dintre cei veniţi la priveghi sunt gata să jure că doarme. Nu le dă de gândit nici măcar acea culoare pământie care transpare prin locurile în care fardul se supraîncălzeşte la temperatura politică a momentului.

După lovitura de moarte primită prin moţiunea de cenzură, acum ar trebui să-l ştim intrat într-un proces normal de putrefacţie, sub piatra tombală a istoriei. Iată însă că-l vedem într-un car mortuar frumos împodobit, adus în faţa naţiunii şi prezentat ca mortul cel mai viu dintre toţi morţii României postdecembriste. Se întâmplă ceva bizar cu acest mort. Pe de o parte, familia şi rudele refuză să-l declare trecut în lumea celor drepţi. Pretind că locul lui este în lumea aceasta, a celor strâmbi care nu se mai pot îndrepta nici dacă treci cu fierul de călcat peste ei. Democraţia românească a devenit atât de originală, că nu se mai miră nimeni de nimic. Orice mort poate fi luat drept viu şi viceversa. Pe de altă parte, cei care i-au săpat groapa declară că nu vor veni să-l îngroape dacă, până la urmă, aparţinătorii Guvernului Orban se vor hotărî să-l conducă la cimitir. De la primul şi până la ultimul gropar, cu toţii se bucură să-l vadă pe catafalc, înţepenit şi rece. Noroc că nici reprezentantul din România al aparţinătorilor acestui guvern, preşedintele Iohannis, nu se grăbeşte să-i elibereze certificatul de deces. Dacă el a dormit timp de cinci ani în primul mandat prezidenţial şi s-a trezit doar atât cât să-şi mai asigure încă un somn de cinci ani, acum este firesc să interpreteze totul în cheia unui somn adânc. Guvernul său nu e mort, ci doarme.

Se ştie, cultul morţilor a fost printre primele fapte de cultură (dacă nu primul) care au marcat trecerea la umanitate. Cu adevărat omul începe de aici, de la atitudinea sa în faţa morţii. Se pare că în România asistăm la o variantă modernă (iarăşi originală!) a cultului morţilor. În mod tradiţional, mortul trebuie îngropat în cel mult trei zile de la data decesului. Acum se aude de vreo 60 de zile, alţii socotesc chiar dublu, aşa încât o naţiune întreagă este complet derutată, nemaiştiind pe ce parte a magistralei democraţiei să se poziţioneze, pe stânga sau pe dreapta, în aşteptarea convoiului mortuar.

Constantin Smedescu 

4 COMENTARII

  1. Un mort,dar care pare viu precum Lenin,nu este nimeni altul decat PSD.Argumente sunt o gramada care sa demonstreze ca PSD este mort de-a binelea…In primul rand,electoratul fidel al PSD este in coma indusa.In al doilea rand,pe zi ce trece,instantele de judecata condamna lideri ai PSD.Vedem cazul fostului primar al municipului Pitesti,unul din baronii Argesului,Tudor Pendiuc, și fiica sa, au fost condamnați la închisoare într-un dosar cu prejudiciu de 6 milioane de euro..Dupa el o sa urmeze si al nostru fost primar,Daris Valcov…Opt ani cu executare..Asa o sa fie cu toti coruptii si hotii dovediti pana cand PSD o sa dispara de pe scena politica romaneasca.Dar o dovada elocventa este faptul ca, PSD este deja mort politic prin faptul ca Raportul elaborat de PSD despre PSD recunoaste ca partidul a ajuns să fie construit pe principii clientelare și de nepotism.Asadar,PSD nu are ce sa reformeze,deoarece este un hoit in putrefactie.Doar un fost militian ca Smedescu si un fost comunist ca Stanescu se incapataneaza sa creada ca o sa invieze PSD precum Lazar din mormant.Dar Lazar a inviat pentru ca credea in Dumnezeu si era prieten cu Fiul lui Dumnezeu,cu Mantuitorul nostru Iisus Hristos.Dar PSD s-a vazut si se vede ca este prieten cu Mamona…si disimuleaza ca este cu poporul lui Dumnezeu.

  2. 7 percheziţii au loc la această oră la primării din mai multe părți din ţară, fiind vizate finanţările obţinute din Fondul de Dezvoltare şi Investiţii pentru proiectele dezvoltate de autorităţile locale.

    Surse judiciare citate de Mediafax spun că în dosar ar fi urmărit penal Ion Ghizdeanu. Acesta, în calitate de șef al Comisiei Naționale de Prognoză, a condus Fondul de Dezvoltare creat de Liviu Dragnea și Darius Vâlcov, fond prin care cei mai mulți bani ar fi ajuns la aleșii PSD din teritoriu.

    În acest dosar, poliţiştii din județul Olt au făcut 6 percheziţii la sediile unor primării şi ale unor firme din județ, oamenii legii având informații că autorităţile locale au cumpărat mobilier urban, dar nu l-au şi primit. Potrivit Poliţiei Olt, se fac cercetări sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal într-un dosar penal deschis pentru abuz în serviciu.

    Din primele cercetări, anchetatorii au stabilit că, în perioada 2009-2016, trei primării din județul Olt ar fi plătit aproximativ 220.000 lei pentru mobilier urban, dar că obiectele nu au fost livrate în totalitate. Trei persoane urmează să fie aduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Olt pentru a fi audiate.

    Sursa:MEDIAFAX

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here