Trei societăți din Olt, amendate pentru muncă la negru

0
297

Patronul unei fabrici de confecţii textile din Scornicești, a fost identificat recent de reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt că folosea nu mai puţin de șase muncitori fără a le fi încheiat contracte de muncă în formă scrisă. Patronul a fost amendat cu 1,2 miliarde ROL. De asemenea, inspectorii de muncă au mai depistat o persoană care lucra la negru la un restaurant din Negreni,  în timp ce o altă persoană a fost identificată la o societate din Oporelu care are ca obiect de activitate agricultură.

De altfel, potrivit şefului ITM Olt, inspector şef Cristian Ungureanu, în luna ianuarie anul curent au fost verificaţi 226 de agenţi economici atât în domeniul relaţiilor de muncă, cât şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. În urma controalelor au fost aplicate 108 sancţiuni contravenţionale, din care 13 amenzi în cuantum total de 216.300 lei şi restul avertismente.

Totodată, au fost identificate 239 de deficienţe pentru care s-au dispus tot atâtea măsuri de remediere. Măsurile dispuse de inspectorii de muncă au vizat deficienţe referitoare la :  neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora, neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție şi neefectuarea controlului medical periodic În luna ianuarie 2020, inspectorii de muncă au identificat 8 persoane care desfășurau muncă nedeclarată, celor 3 agenți ecomonici care le foloseau, le-au fost aplicate amenzi în valoare de 160.000 lei. Este vorba despre o societate de confecții textile din Scornicești, un restaurant din Negreni și o firmă de agricultură din Oporelu”, a spus şeful ITM Olt. Tot în luna ianuarie, la nivelul judeţului, au fost comunicate de către angajatori ITM Olt 13 evenimente de muncă în care au fost implicaţi tot atâţia salariaţi ai unor unităţi din județ, soldate cu incapacitate temporară de muncă și un deces.