RECORD DE PACIENȚI PENTRU UN MEDIC DIN OLT. Câți bani încasează acesta lunar

4
1842

Un medic de familie din Olt bate recordul la numărul de pacienți înscriși pe listă. Potrivit reprezentanților Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt medicul de familie are nici mai mult nici mai puțin de 3.519 de pacienți (din care asigurați 3.267).

  În top urmează un medic cu 3.430 pacienți pe listă, din care asigurați 3.217. Locul trei în ce privește numărul de pacienți înscriși pe liste este deținut de un medic care are 3.149 de pacienți, din care 2.630 asigurați. Poziția a patra este ocupată de un alt medic de familie care are 3.138 de pacienți înscriși, din care asigurați 2.433. Locul cinci în acest clasament este deținut de un medic care are pe liste 3.133 de pacienți, din care 2.354 asigurați.

La polul opus sunt medici care se află în contract cu CAS Olt și care nu au pe liste decât câteva sute de pacienți. Cei mai puțini  îi are un medic care nu a reușit să adune decât 538 de pacienți, din care asigurați 455. De asemenea, printre medicii de familie cu cel mai mic număr de înscriși se numără alți patru medici care au în ordine: 782 de pacienți (din care asigurați 570); 754 de înscriși (din care asigurați 558); 730 de pacienți (din care asigurați 571)  și 651 de înscriși pe liste (din care asigurați 483). Medicii de familie care vor să încheie contract cu CAS Olt trebuie să aibă pe listă un număr minim de 450 de persoane asigurate (în mediul rural), în județul Olt nefiind reziliat niciun contract pe motiv că nu a fost atins pragul minim pe pacienți asigurați, iar în mediul urban 800 de asigurați.

Legea asistenței primare prevede numai un număr minim de pacienți arondați unui medic, dar nu și unul maxim. Altfel, spus un medic de familie este obligat să aibă minimum 800 de pacienți, în mediul urban, însă nimeni nu-i poate interzice acestuia să-și arondez 5.000 de persoane sau mai mult, chiar dacă fizic îi este imposibil să se ocupe de toți. În funcție de numărul de pacienți înscriși pe listă și câștigul unor medici de familie este pe măsură.

Referitor la plata unui medic de familie pentru un pacient din listă fără să facă nicio consultație facem următoarele precizări: Modalitățile de plată în asistența medicală primară sunt: plata «per capita» prin tarif pe persoană asigurată, conform listei proprii de persoane înscrise asigurate, și plata prin tarif pe serviciu medical exprimat în puncta pentru unele servicii medicale prevăzute de Ordinul MS/CNAS nr.397/836/2018. Suma cuvenită prin plată «per capita» se calculează prin înmulțirea numărului de puncte rezultat în raport cu numărul și structura pe grupe de vârstă a persoanelor asigurate înscrise în lista medicului de familie. Numărul de puncte acordat în raport cu numărul și structura pe grupe de vârstă a persoanelor înscrise asigurate se stabilește astfel: Număr de puncte/persoană/an la grupa de vârstă 0-3 ani este de 11,2, iar suma primită lunar pentru un asigurat ținând cont numai de grupa de vârstă este de 7,28 de lei. Număr de puncte/persoană/an la grupa de vârstă 4-59 ani este de 7,2, iar suma primită lunar pentru un asigurat ținând cont numai de grupa de vârstă este de 4,68 de lei. Număr de puncte/persoană/an la grupa de vârstă 60 ani și peste este de 11,2, iar suma primită lunar pentru un asigurat ținând cont numai de grupa de vârstă este de 7,28 de lei. În prezent, valoarea minima garantată a punctului «per capita», unică pe țară, este de 7,8 lei, a precizat președintele-director general al Casei de Asigurări de Sănătate Olt, Valentin Florin Ciocan.

 

 

4 COMENTARII

  1. Se umple de bani medicul de familie cu atatia pacienti. Eu lucrez la un medic de familie si, la 2500 de pacienti ia vreo 250 de milioane pe luna. Chiar daca ascunde factura doamna doctor eu tot am reusit sa vad cat de zgarcita e si abia imi da si mie 2000 de lei salariu. (1300 pe ștat si restul la negru cum fac toți) . Imaginati-va ca la pacientii astia (3500) ia vreo 300 de mil. de la CAS, din care plătește asistenta, curent, gaze etc și tot ramane cu 5000 de euro pe luna. Nu e bine la un program de 6 ore/zi ?

  2. nu pot sa cred cat castiga un medic de familie care sta 3 ore la cabinet ca restul cica e pe teren. daca il chemi acasa ca ti-e rau de mori zice ca nu face teren. asistenta iti scrie o trimitere, ea iti face reteta, ea elibereaza un concediu medical. medicul doar semneaza si pune stampila. asa ne trebuie, bravo lor sa-si bata joc de oameni cat pot ca meritam. li s-au facut salarii colosale la toti la gramada. trebuiau remunerati pe competente.la spital daca ajungi te arunca intr-un pat si ala esti. daca ai noroc scapi daca nu, nu. trebuie sa se intervina urgent, cineva sa faca lumina in acest caz ca ei se cred dumnezei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here