Patroni din Olt, sancționați de ITM. Ce nereguli au descoperit inspectorii de muncă

0
1157

Aproape jumătate dintre angajatorii controlați de inspectorii de muncă din Olt, în ultima lună din 2019, au fost sancționați.

 În luna decembrie 2019, inspectorii ITM Olt au verificat 175 de agenţi economici atât în domeniul relaţiilor de muncă, cât şi al securităţii şi sănătăţii în muncă, la aproape jumătate dintre angajatori fiind identificate abateri de la legislaţia muncii. Domeniile vizate de inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură. Pentru deficienţele constatate au fost aplicate 81 de sancţiuni, din care șapte amenzi contravenţionale, în valoare totală de 12.200 de lei, şi 74 de avertismente. Totodată, au fost identificate 182 deficienţe, pentru care s-au dispus tot atâtea măsuri de remediere a acestora.

  Potrivit șefului ITM Olt, inspectorul șef Cristian Ungureanu, cele mai frecvente deficiențe constatate de inspectorii de muncă au fost: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora; neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție și neefectuarea controlului medical periodic.

Tot în luna decembrie, la nivelul judeţului, au fost comunicate de către angajatori ITM Olt nouă evenimente în care au fost implicaţi tot atâția salariați ai unor unităţi din judeţ. Toate cele nouă evenimente s-au soldat cu incapacitate temporară de muncă (au necesitat concediu medical mai mare de trei zile).