S-a votat! Toţi românii pot primi pensii suplimentare

0
577

Salariații pot primi de la angajatori pensii suplimentare, sub forma pensiilor ocupaționale, potrivit unui proiect de act normativ care a trecut de Senat.

Proiectul de lege privind pensiile ocupaţionale stabilește cadrul legal pentru înființarea schemelor și fondurilor unor pensii suplimentare. Astfel, salariații vor putea beneficia de această pensie ocupațională, care este o pensie suplimentară și care vine în completarea pensiilor acordate în cadrul sistemelor de pensii din România.

Pensia ocupațională va fi facultativă, schema de pensii va fi stabilită de fiecare angajator care dorește și poate, în funcție de capacitatea financiară, să acorde astfel de beneficii salariaților, iar un fond de pensii se va putea organiza doar la inițiativa unui administrator autorizat. La un astfel de fond pot participa angajații unei singure firme sau ai mai multora.

Contribuțiile la un fond de pensii ocupaționale vor avea două componente: contribuția angajatorului și cea a salariatului. Dacă va opta în favoarea pensiilor ocupaționale, angajatorul va trebui să le ofere tuturor salariaților săi și să vireze contribuțiile necesare. De asemenea, angajatorul va putea stabili contribuții diferite pentru salariați, în funcție de vechime, funcție sau salariu. Totuşi, un salariat nu va putea fi obligat să contribuie la fondul de pensii ocupaționale stabilit de angajator, iar angajatorul trebuie să aibă acordulscris al angajatului pentru a putea reține bani pentru contribuțiile salariaților la un astfel de fond de pensii.

Potrivit proiectului legislativ, evidența banilor vărsați la un fond de pensii ocupaționale se va face pe conturi individuale.

Proiectul de lege trebuie să fie supus la vot în Camera Deputaţilor, care este for decizional, apoi promulgată de preşedinte.

Sursa: romaniatv.net