Pesta porcină africană în Olt, greu de învins

0
520

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt informează că  la această dată, pe teritoriul judeţului Olt, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 23 localităţi şi sunt confirmate 98 de focare.

 Cele mai multe focare de PPA se înregistrează la Orlea – 17 focare, Slăveni (Gostavăţu)-10 focare, Sprâncenata-11 focare, Stoeneşti-nouă focare și Cilieni-șapte focare. De asemenea, au fost confirmate cinci focare la Gura Padinii, Grojdibodu – cșase focare, Crâmpoia – patru focare, Studina-patru focare,   extravilanul localităţii Ianca-trei focare, Drăgăneşti Olt-trei focare, Dăneasa-trei focare,  Văleni-două focare, Ipoteşti-două focare, , Şerbăneşti – două focare, Ianca – un focar, Coloneşti – un focar Gârcov – un focar, Vârtopu – un focar, Brebeni – un focar, Fărcaşele – un focar, Ghimpeţeni – două focare, Obârşia (Obârşia Nouă) – un focar, Potcoava (Fălcoeni) – un focar.
De asemenea, sunt trei suspiciuni de pestă porcină africană la Studina, Gîrcov şi Perieţi, în baza buletinelor de analiză emise de Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt. Probele au fost trimise la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti pentru confirmare.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt, întrunit în şedinţă la Instituţia Prefectului, în data de 25.09.2019, a aprobat planurile de măsuri privind suspiciunea PPA în cele trei gospodării din localităţile  Studina, Gîrcov şi Perieţi.

Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială, au fost impuse restricţiile de mişcare din și către curțile și localităţile afectate, eliminarea din focare a porcilor vii, ecarisarea cadavrelor, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, restricţii asupra mişcării cărnii, produselor şi subproduselor animale, instituirea filtrelor rutiere.

DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Totodată, DSVSA Olt reia apelul către toți cetățenii din zonele afectate, dar și din restul județului să anunțe fără întârziere, fie medicul veterinar din localitate sau direct Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt, fie autoritățile publice locale asupra oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcii domestici sau sălbătici de care au cunoștință.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.