Calendar ortodox 20 iulie: Sfântul Ilie Tesvisteanul: ce nu ai voie să faci

0
236

În calendarul creștin ortodox al zilei 20 iulie 2019 pică Sfântul Ilie, sărbătoare importantă, notată cu cruce roșie. ”Sfântul Ilie Tevișteanul” sau Sfântul care aduce ploile este unul dintre cei mai importanți prooroci din Vechiul Testament. Tradițiile și superstițiile de Sântilie te învață ce ai voie și ce nu ai voie să faci în această zi

Sfântul Ilie Tevisteanul sau Sântilie este penultima sărbătoare de cruce roșie roșie din calendarul ortodox al lunii iulie 2019. Următoarea sărbătoare pică tot într-o zi de sâmbătă, pe 27 iulie, respectiv ”Sfântul Mucenic Pantelimon”.

Popular, Sfântul Ilie este sfântul care aduce ploile, fiindui-i atribuite puteri de zei, mânuind furtunile și trimițând fulgerele către cei păcătoși. În jurul Sântilie s-au creat astfel adevărate legende, tradiții și superstiții, respectate din cele mai vechi timpuri și până în prezent.

Tradiții și superstiții de Sfântul Ilie Tevisteanul, 20 iulie 2019

Sfântul Ilie, cel care mână carul de foc în timpul furtunilor și alungă dracii, cu biciul său de foc este aprig la mânie cu cei nedrepți. Controlează furtuna și o trimite peste cei răi, alergă printre nori unde tună, fulgere și trăsnește.

  • Ce nu ai voie să faci de Sfântul Ilie

Nu folosi lemn de carpen și nu te ascunde sub el când e furtună! Potrivit tradițiilor și superstițiilor zilei, de Sfântul Ilie, diavolii se ascund sub lemnul de carpen. Așadar, nu te ascunde sub el dacă plouă, tună și fugeră, și nici nu folosi acest lemn în gospodăria ta!

Nu deschide geamurile și ușile casei când e furtună! Acest îndemn vine din credința populară cum că, diavolii, ascunzându-se de furia Sfântului Ilie, pot pătrunde în casele oamenilor, dacă au ușile și porțile caselor deschise, la vreme de ploi și furtuni.

Nu mânca mere noi! De Sfântul Ilie, există superstiția că în această zi nu trebuie să se consume mere noi deoarece mărul este pomul Sfântului Ilie.

E semn rău pentru pomi fructiferi, dacă tună! Dacă în ziua această va tuna, toate alunele vor seca, iar restul fructelor vor face viermi.

  • Ce trebuie să faci de Sfântul Ilie

Închină-te des în timpul furtunii! Se spune că Dumnezeu i-a poruncit Sfântului Ilie să lovrească în tot și în toate, în timpul urgiei naturii, însă mai puțin în cruce! Prin urmare, se crede că cei care își fac semnul crucii sunt feriți de loviturile de foc ale Sfântului.

Fetele trebuie să mergă noaptea în locuri cu cânepă semănată! Tradiția spune că, odată ajunse acolo, acestea trebuie să se desbrace de veșminte și să se tăvălească prin cânepă. După ritual, acestea se înapoiază acasă și dorm. Dacă visează cânepă verde, au noroc de măritiș cu flăcăi, dacă cânepa din vis e uscată, se vor mărita cu bărbați mai în vârstă.

Culege ierburi de leac și pune-le la uscat, la umbră! O altă tradiție spune că femeile trebuie să culeagă ierburi de leac și să le pună la uscat, la umbră. Apoi, urmează ritualul: plantele se stropesc cu sânge de cocor tăiat pentru a putea fi folosite la farmece și vrăji.

Busuiocul cules trebuie adus la biserică și pus la iconostas. Apoi, busuiocul va fi luat după slujbă, îi dau foc, după care îl freacă la gura copiilor când au bube.

Laptele și vinul trebuie duse la biserică! În unele sate femeile obișnuiesc să ducă la biserică lapte și vin, iar în timpul zilei se săvârșesc praznice pentru cei trecuți în neființă.

Merele duse la biserică vor deveni aur! Credința populară spune că merele duse la biserică se vor transforma în aur pe lumea cealaltă! Altminteri, dacă această datină strămoșească nu este păstrată, cei care mănâncă mere înainte de Sfântul Ilie va ajunge să culeagă mere pe lumea cealaltă pentru restul eternității, iar când vaîncerca să mănânce din ele, ele vor pieri.

Sursa: a1.ro