Moartea PSD – un scenariu postmodernist

5
245

Din când în când, iarăşi auzim de câte o mare moarte anunţată. Istoria societăţii omeneşti este presărată cu morţi anunţate. Cea mai răsunătoare a fost moartea lui Dumnezeu. A anunţat-o Nietzsche în „Ştiinţa voioasă” şi în „Aşa grăit-a Zarathustra”. Dar el reacţiona la excesul de raţionalitate cu care a venit Iluminismul în cultura şi civilizaţia occidentală. Se părea că raţiunea ştiinţifică a învins revelaţia sacră. În cultura şi civilizaţia vest-europeană, având un caracter eminamente creştin încă de la sfârşitul Imperiului Roman, se producea o ruptură, o îndepărtare faţă de credinţa în existenţa şi rolul lui Dumnezeu în lume. Luând act de acest fapt, Nietzsche îşi punea problema cum să păstreze un sistem de valori în condiţiile în care ordinea morală bazată pe cuvântul lui Dumnezeu se prăbuşea. Fără să fie primul care a vorbit despre moartea lui Dumnezeu, Nietzsche a atras atenţia cu privire la pericolul din această idee; că acceptarea ei ar conduce nu numai la respingerea credinţei într-o ordine cosmică, ci şi la respingerea credinţei într-o lege morală universală şi obiectivă, obligatorie pentru toţi oamenii. Fără o bază absolută, moralitatatea ar aluneca implacabil în nihilism. Pentru evitarea acestui deznodământ, Nietzsche, considerând moartea lui Dumnezeu ca un fapt împlinit, îşi propune reevaluarea tuturor valorilor umane şi găsirea unui nou fundament al moralităţii.

Dar nu intrăm în amănunte. Am vorbit despre moartea lui Dumnezeu pentru a arăta că, înainte de moartea PSD-ului, au fost şi alte morţi anunţate. S-a mai vorbit de moartea culturii, de moartea artei, a filosofiei, a istoriei etc. Ca să nu mai vorbesc despre moartea Omului, clamată cu vehemenţă în postmodernism. Lumea postmodernă, într-un fel, reia perspectivismul nietzscheian şi se concentrează pe dezagregarea oricărei autorităţi şi pe relativizarea valorilor. Refuzând orice fundamentare metafizică şi orice valoare absolută, cultivând cu obstinaţie concepte tipice precum pluralism, toleranţă, afirmarea minorităţilor, decanonizarea culturii etc, postmodernismul oferă perspectiva unei vieţi reduse la un flux de evenimente, unul anarhic, aleatoriu, semireal. Pentru postmodernişti viaţa nu înseamnă mai mult decât un vis sau o ficţiune literară. Un prezent continuu, cu o istorie care merită aruncată peste gard şi cu un viitor atât de incert, că nu se face să-ţi baţi capul cu el.

 Un reprezentant clar al postmodernismului pe scena politică românească este formaţiunea pompos denumită Uniunea pentru Salvarea României (USR). Vă amintiţi poziţia exprimată de un lider USR-ist în legătură cu familia? Că oamenii nu trebuie să mai trăiască în cupluri, ci în grupuri? Că omul nu mai este o realitate în sine, ci un construct social? Şi mai recent, primul lider al USR, Dan Barna, care se vrea şi preşedintele ţării, a spus-o răspicat: „Suntem Games of Thrones ca viziune, dar ca energie suntem Star Trek-ul României”. În viziunea postmodernă, omul nu mai este un plan imuabil, în jurul căruia gravitează fenomenele lumii reale, ci o entitate întâmplătoare, fluctuantă, contextuală. Ca şi familia tradiţională, nici ţara nu mai e de actualitate, iar Biserica este un drum înfundat. Tot ce contează ca mod de organizare socială este firma, corporaţia, şi ziua în care salariul intră pe card. Prezentul apărând ca o luptă continuă pentru supravieţuire, renunţarea la orice absolut a devenit condiţia sine qua non a rezistenţei în faţa avalanşei timpului.

Iarăşi, nu intrăm în amănunte. Vrem numai să spunem că anunţata moarte a PSD-ului face parte dintr-un scenariu postmodernist. Asimilat nu numai cu trecutul comunist, ci cu întreg trecutul unui mod de viaţă bazat pe umanism şi progres, PSD se vede astăzi în ipostaza iepurelui care vrea să traverseze o magistrală. S-a oprit în mijlocul ei, în bătaia farurilor unui camion de mare tonaj, care se îndreaptă spre el cu viteză ameţitoare. Va avea loc impactul? Totul depinde de PSD. Dacă se va trezi din paralizia temporală, va putea să-şi continue drumul. Dacă nu, riscă să devină un simplu afiş pe asfaltul intereselor străine de ţară, de familie şi de Dumnezeu.

5 COMENTARII

 1. Tovarase militian,realitatea sociala,economica,politica si culturala a tarii ne arata ca PSD este deja in moarte clinica..

  Mortea PSD-ului nu face parte din niciun scenariu,deoarece moartea acestui partid care s-a hranit din hoitul comunist este evidenta.Acest partid a produs si inca produce haos si saracie.Sa nu uitam cum s-a mentinut la putere acest partid.S-a mentinut prin crima,minciuna si hotie.In prma faza,acest partid -stat s-a consolidat puterea prin lovitura de Stat din Decembrie 1989,schimband esalonul unu cu esalonul doi al PCR.Apoi a urmat scenariul cu teroristii si cu legionarii din iulie 1990..si incercarea de a desfiinta partidele istorice(PNT CD si PNL)..Atunci toti tinerii strigau „Jos comunismul!“ si „Jos Secu­ritatea!“ de mama focului, iar alții se repezeau să ocupe funcții călduțe, utilizate și azi. „Mai bine mort decat comunist!“ nu a produs decat efecte artistice,deoarece comunistul si tradatorul Ion Iliescu a stiut cum sa manipuleze masele si armata. Saracul Corneliu Coposu si Petre Tutea au murit cu acest adevar,respectiv ca activistii PCR, militiienii si copiii lor sunt gonflați si azi sub pulpanele PSD. Sa recapitulam. Doar asa putem pricepe ce se intampla .Sa nu ne miram de ce trage sa moara PSD-ul mult iubit de lichelele comuniste..Daca s-ar fi tinut cont in 1990 de Punctul 8 din Proclamatia de la Timisoara, care cerea ca nici un fost membru al nomenclaturii Partidului Comunist Român sau al Securității să nu aiba dreptul de a lucra în funcții publice pe o perioada de 10 ani sau trei legislaturi consecutive, punînd accent mai ales pe funcția de președinte. azi noi n-am fi avut in functii de conducere politice si admnistrative comunistii si copiii lor..Dar din pacate,tupeul si infatuarea comunistilor,militienilor deghizati in mari filosofi si a epigonilor lor este fara margini.Cine a pus pe fuga cele cinci milioane de romani in cautarea unui trai bun peste hotare?Cine a saracit pooprul roman?Date ale INS arată că în România sunt 8,5 milioane de persoane în risc de sărăcie sau excluziune socială. Cine sunt mari corupti ai Romaniei?Care partid este pionerul coruptiei din Romania?Potrivit datelor Eurostat pe anul 2013, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata sărăciei relative, cu un procent de 25,4%.

 2. Asta este burghezia proletară de care vorbea părintele comunismului,Marx
  amplificată de români.
  Toate partidele de acum sunt emanate din fostul FSN.Doar denumirea diferă.În rest,
  oamenii care le compun au trecut prin acel FSN,înființat de marele gânditor Ilici-Vodă cel Rânjit.
  Daca nu credeți,luații pe toți în parte.
  Domnule profesor,PSD este un partid născut mamut,cu picioarele de lut și că orice Mamut,având piciorele de lut,se prăbușește,că lutul este lut,nu este o noutate ce ne spuneți!
  Întrebarea este următoarea:voi,intelectualii,ce ați făcut în toti acești ani când țara este aproape de fundul prăpastiei?
  V-ați mulțumit că va dat un oscior de ros și atât?

  • Daca tiganul asta bolsevic este ,,intelectual,, chiar ca ne-am dus dracului! Asta este un scarta-scarta pe hartie care, in stilu-i stahanovist bantuie primariile si autoritatile locale , carora le ofera ode de sorginte ceausista. O jagardea, care n-a reusit in 30 de ani sa-si modifice nici macar cu o iota reteta de ,,socialism stiintific,, cu care a otravit generatii de elevi de la Colegiul ,,Radu Greceanu,,. Un dinosaur al ciumei rosii.

 3. Un popor care alege politicieni corupţi, impostori, hoţi şi trădători, nu este victimă, ci complice.” — George Orwell

  Daca s-ar fi aplicat punctul 8 de la Timisoara ,cu siguranta, ca acest militian, facut peste noapte profesor de marxism-lenism, nu ar fi avut acum tupeul sa scrie ineptii si sa apere un grup de hoti si de diletanti care se ascund dupa sigla unor trandafiri ofiliti. Intelectualii adevarati au murit in inchisorile comuniste si lagarele de munca silnica de la Canal si Delta, iar dupa 1989,cei care au reusit sa scape de urgia comunista,si-au traiit batranetile, in speranta ca Romania o sa scape de lichelele comuniste.Dar au sfarsit in a vedea ca niste prosti , oportunisti si copiii comunistilor au tradat idealul celor care au murit pentru reintregrea neamului,pentru demnitatea,onoarea si credinta in Dumnezeu.Dar sa stam fara teama,deoarece Bunul Dumnezeu o sa faca dreptate!

 4. D-le Smedescu ?Puteti sa ne spuneti autorul scenariu postmodernist.Chiar nu vezi noua nomenclatura care are salarii si pensii nesimtite,iar cei multi nu au nici macar 1000lei dupa o munca de-o viata.Nomenclaturistii PSD au vile, masini, conturi babane in banca,iar pensionarii,saracii,care voteaza tot PSD le e frica de faptul ca cine opozitia si le ia bruma de pensie,cica data de PSD.Acum le da indemnizatii la prietenii matale,PRIMARII-alti nomenclaturisti.HALAL dl.Smedescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here