Sute de firme din Olt nu mai au dreptul de a utiliza facturi sau alte documente fiscale. Vezi dacă te afli în aceasta situație

0
390

Sute de firme din Olt au fost declarate inactive fiscal, în primele cinci luni din 2019 , iar în următoare perioadă reprezentanții Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Olt estimează că numărul acestora va creşte.

Creşterea numărului agenţilor economici inactivi (adică acele societăţi care nu mai au cod valid de TVA) este o consecinţă a noilor reglementări prevăzute de Codul Fiscal. Potrivit Codului de Procedură Fiscală se consideră inactive fiscal firmele care nu îşi depun declaraţiile două perioade succesive, pe parcursul unui semestru, se sustrag de la efectuarea inspecţiei fiscale sau nu funcţionează la domiciliul fiscal declarat.

Firmele declarate inactive fiscal pot fi reactivate în 30 de zile, la solicitarea expresă a acestora dacă şi-au îndeplinit toate obligaţiile declarative  şi dacă nu au obligaţii restante către stat.
„La nivelul Administrației Județene a Finanțelor Publice Olt în primele cinci luni ale anului 2019 au fost declarați inactivi fiscal un număr de 320 de operatori economici”, a precizat purtătorul de cuvânt al AJFP Olt, Mihaela Marinescu.

Reprezentanții Fiscului oltean susțin că domeniile de activitate în care activează contribuabilii inactivi sunt: comerțul, intermedieri în comerțul cu produse diverse, agricultură etc.

Firma declarată inactivă nu mai are dreptul de a utiliza facturi sau alte documente fiscale. Documentele fiscale emise de un contribuabil declarat inactiv nu produc efecte juridice din punct de vedere fiscal. O prevedere din Codul de Procedură Fiscală împiedică inclusiv firmele de bună credinţă să îşi desfăşoare corect activitatea şi să îşi deducă taxa pe valoarea adăugată (TVA) şi cheltuielile la achiziţiile de bunuri şi servicii efectuate de la o firmă inactivă fiscal. Mai mult, tranzacţiile cu un contribuabil inactiv pot fi încadrate la evaziune fiscală. Orice societate care vrea să facă o achiziţie se poate informa de pe site-ul ANAF, accesând rubrica „Registru contribuabili inactivi/reactivaţi”, prin introducerea codului unic de identificare al firmei, dacă societatea cu care doreşte să facă afaceri figurează pe lista firmelor inactive (are sau nu cod valid de TVA). Dacă figurează, atunci nu vă puteţi deduce TVA şi cheltuiala în sine. Tot acolo puteţi verifica şi dacă agenţii economici au fost reactivaţi, adică dacă au primit din nou cod valid de TVA şi au dreptul de a emite facturi cu TVA. Numărul firmelor oltene declarate inactive de către AJFP Olt în anul 2018 a fost de 1053, în  timp ce în 2017 a fost de 367.