Incredibil! De ce cad rachetele antigrindina

0
687

11 bucati din rachetele antigrindina trase in ultimele doua luni au cazut pe pamant, unele dintre ele lovind chiar si casele oamenilor. Cu o greutate de pana la 2,5 kilograme, fragmentele din rachete devin periculoase pentru viata oamenilor. Reprezentantii Sistemului National Antigrindina dau vina pe curentii ascendenti foarte violenti si promit sa ia masuri pentru o precizie mai mare a tragerilor.

”Se formeaza supercelule de curenti care indreapta partea ramasa din racheta spre pamant mai inainte de a se face bucatele foarte mici. Le-am cerut specialistilor o tragere cu o acuratete mai mare, ca sa se evite zona pe unde aspira norul”, ne spune Dinu Constantinescu, directorul Electromecanica Ploiesti, operatorul Sistemului National Antigrindina. In fapt, fenomenele meteo extreme din ultima perioada au determinat lansarea unui numar urias de rachete antigrindina. Daca pe parcursul anului 2018 au fost trase 1.330 de rachete, anul acesta, in doar doua luni au fost trase 1.660 de rachete, urmand ca pana la sfarsitul lui 2019 sa se atinga o cifra record.

Se incep programe experimentale

Rachetele insa nu pot infrunta agresivitatea din ce in ce mai accentuata a climei. Tocmai de aceea, conducerea Sistemului National Antigrindina a decis sa inceapa chiar de anul acesta programe experimentale care sa diminueze pagubele produse de manifestarile violente ale vremii. ”Sunt multe zone interzise pentru trageri, in special in orase si in zonele populate. Vom folosi generatoare de sol, acolo unde nu vom putea lansa rachetele. Practic se va utiliza un fel de arzator care va dizolva un compus ce contine, printre altele, si iodura de argint. Astfel, se va degaja un fel de nor de substante care vor fi captate de curentii ascendenti, evitandu-se formarea cristalelor de gheata de dimensiuni mari”, ne spune Dinu Constantinescu, directorul Electromecanica Ploiesti. Un alt program experimental care va fi demarat in 2019 va fi cel de stimulare a zapezii in diferite zone ale tarii.

Sursa: national.ro