Ce se întâmplă cu salariile acestor angajați

0
266

Guvernul a adoptat un proiect de Ordonanță de Urgență care vizează salariul minim brut diferențiat pentru domeniul construcțiilor.

Ordonanța stabilește să acest salariu va fi păstrat la nivelul de 3.000 de lei și în anul 2020.

Noua prevedere stabilește totodată și pedepsele care se vor aplica angajatorilor care nu vor respecta această prevedere. Angajatorii care nu vor acorda salariile prevăzute de lege, nu numai că vor plăti amenzi dar firmele ăși vor pierde facilitățile fiscale.

„După data de 1 ianuarie 2020, pentru domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 3.000 de lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună”, spune proiectul de ordonanță.

Pe deasupra, va apărea și o prevedere expresă conform căreia angajatorii din construcții vor fi amendați cu sume între 300 și 2.000 de lei dacă nu acordă salariul minim diferențiat. Aceasta este însă numai o clarificare, deoarece legislația muncii deja sancționează neacordarea nivelului salarial minim.

Totodată, cei care nu acordă cel puțin 3.000 de lei brut vor pierde (dacă beneficiază de ele) facilitățile fiscale stabilite pentru domeniul construcțiilor (scutire de impozit pe venit și contribuția la sănătate și contribuții reduse pentru pensii și muncă). Asta înseamnă că vor fi obligați să achite din urmă taxele salariale integrale, la care se vor adăuga dobânzi și penalități de întârziere, informează dcbusiness.ro.

Sursa: bugetul.ro