Muzeului Ororilor Comunismului, aviz favorabil de la Comisia de cultură din Camera Deputaților

3
106

Un grup de parlamentari liberali au depus în 2015 o inițiativă legislativă pentru înființarea unui Muzeu al Ororilor Comunismului, inițiativă respinsă de Senat în același an. Miercuri aceasta a primit aviz favorabil de la Comisia de cultură din Camera Deputaților și urmează să intre la votul final în plen.

”Astăzi este o zi extrem de importantă pentru mulți dintre noi. În Comisia pentru Cultură din Camera Deputaților a fost votat în unanimitate proiectul de lege care prevede înființarea Muzeului Ororilor Comunismului în București, capitala României. România era singura țară din fostul bloc socialist care nu avea o astfel de instituție. Iată, astăzi, la 30 de ani de la evenimentele din 1989, România a intrat în rândul țărilor din fostul bloc comunist care are o astfel de instituție, necesară pentru a arăta celor care vin după noi, pentru a demonstra urmașilor noștri că greșelile făcute de înaintașii noștri nu trebuie repetate. Sper din toată inima ca pe aceste meleaguri pelagra comunismului să nu mai apară niciodată. Sper ca după Sărbătorilor Pascale, când raportul va merge în plenul Camerei Deputaților, să fie votat, iar greșeala comunismului să fie asumată”, a transmis deputatul Gigel Știrbu.

Muzeul are ca obiectiv prezentarea realității vieții social-economice și culturale din România în perioada 1945 – 1989, cu scopul informării corecte a publicului asupra abuzurilor, crimelor, torturilor asupra oponenților regimului comunist.

Patrimoniul muzeului se va constitui din colecții de piese și documente realizate în colaborare cu Institutul de Studiere a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului românesc, precum și în colaborare cu alte instituții publice.

3 COMENTARII

  1. Un muzeu al ororilor din perioada post-decembrista cand o sa fie infiintat! Fara doar si poate, nu putem compara perioada comunista cu democratia noastra infantila, dar orori avem si dupa 1989, din pacate. Chiar initiatorul acestui muzeu, poate fi expus, ca mult rau a facut judetului !

  2. Comuniștii erau niște oameni cu multe complexe, nu lăsau pe alții sa treacă înaintea lor ca se simțeau prosti.Grei de cap iuți la buci, cu faruri montate pe bulane și tibii sabotau progresul și lărgească regresul.De asta au pierdut în fata occidentul.Când erau lăsați în libertate se simțeau rahati și la constrângeri împărați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here