“Pianul călător” revine la Caracal

0
171

Turneul “ Pianul Călător“ al pianistului Horia Mihail revine pe scena Teatrului Național din Caracal duminică 5mai începând cu orele 19.00. Ediția din acest an (cea de a IX-a) este rezervată clasicismului vienez. Horia Mihail ne propune un popas meditativ, odihnitor, asupra unor repere ale repertoriului pianistic, Haydn, Mozart si Beethoven, cu trei sonate pentru pian reprezentative.

Din 2011, Horia Mihail a vizitat zeci de orase din tara însotit de pianul calator sau cântând pe pianele din orasele în care a ajuns. Unul dintre pianele calatoare cu care a călătorit în turnee a fost încredințat Centrului Cultural municipal Caracal în urmă cu 2 ani și se află pe scena Naționalului caracalean.

In urma acestor turnee, Horia Mihail a publicat patru CDuri la Editura Casa Radio, care reflecta orientarile repertoriale prin care a trecut în turneul Pianul calator : Pe urmele lui Franz Liszt, Beethoven, Romantic sau albumul înregistrat alaturi de Orchestra Nationala Radio cu Beethoven, Rachmaninov, Lutoslawski.

Am ajuns în anul 2019, si Horia Mihail a optat pentru o incursiune în clasicismul vienez, invitându-ne sa ascultam Sonata în si minor, HOB.XVI 32 de Haydn, Sonata în Re major KV 311 de Mozart si celebra Sonata „Appassionata” nr. 23 în fa minor op. 57 de Beethoven.

Este un moment de pasaj dar, în acelasi timp, reflecta faptul ca revenirea periodica asupra repertoriului clasic este esentiala pentru un pianist de anvergura, chiar daca uneori, tradusa în cuvinte, povestea unui astfel de recital nu este, poate, la fel de savuroasa ca povestea unui recital romantic. Iar „cheia clasica” a lui Horia Mihail este, cu siguranta, una incitanta, plina de relief.

Și de acestă dată, “Vinovatul” care ne propune  întâlnirea cu pianistul Horia Mihail și cu celebrul sau Pian Calător, este domnul Marian Doldurea având partener cultural Primăria Caracal .

Doru Tudor