Ziua internaţională a rromilor, sărbătorită la Liceul Tehnologic Drăgănești Olt

0
661

Ziua internațională a rromilor este sărbătorită în fiecare an la data de 8 aprilie, prilej cu care se fac cunoscute valorile culturale ale acestei comunități, dar și de a aduce la cunoștință care sunt problemele pe care comunitatea le întâmpină.

Data de 8 aprilie ca sărbătoare a rromilor de pretutindeni s-a stabilit în urma primului Congres al rromilor de pretutindeni, care a avut loc în anul 1971 la Londra.

Totodată, roata cu spiţe „chakra“ a fost adoptată ca simbol al etniei rromani, iar cântecul „Gelem, gelem” a devenit imn internaţional al rromilor. La aceeași dată, a fost adoptat steagul internațional al rromilor, care are jumătatea de jos verde – simbol al câmpurilor înverzite şi jumătatea de sus albastră – simbol al cerului senin. La mijlocul steagului este o roată, care simbolizează soarta şi nomadismul tradiţional.

Pentru ziua de 8 aprilie, elevii de la Liceul Tehnologic Drăgănești Olt au pregătit o manifestare dedicată sărbătorii etnicilor rromi. Evenimentul conține un  program artistic intitulat generic „Gelem, gelem” și va fi prezentat expresiv la Casa de cultură „Ileana Constantinescu”din Drăgănești.

Cântece și momente reprezentative din cultura și viața minorității rrome vor încânta participanții, printre care se numără oficialitățile locale, conducerea școlii, cadrele didactice, dar și alți invitați de seamă.