Protest de amploare la ALRO SLATINA: Oamenii sunt nemulţumiţi de salarii şi ameninţă cu greva

0
1570

Aproximativ 500 de salariați ai Alro,  Vimetco Extrusion și Vimetco-Alro S.A au protestat, joi, după amiaza, în fața sediului companiei din Slatina, cerând creșterea salariilor.

Potrivit liderilor de sindicat, salariaţii au declanşat, joi, un protest, între revendicările lor numărându-se creșterea veniturilor salariale cu cel puțin 800 de lei la salariul tarifar al fiecărui angajat având în vedere rezultatele economice foarte bune, acordarea unei prime de vacanță în sumă de 2500 lei net și acordarea primei pentru rezultatele financiare deosebite de un salariu brut fiecărui angajat. În timpul manifestaţiei, oamenii au strigat împotriva conducerii companiei, Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie! sau Hoții, hoții, hoții și au afișat pancarte pe care scriau Voi îmbuibați noi sacrificați”, Ne plătiți cu șapte lei luați-i voi nu-i vrem noi”, Fără noi tot săraci ați fi și voi.

 

Vicepreședintele Federației Sindicatelor din Metalurgia Neferoasă, Constantin Popescu, susține că, sindicaliștii au declanșat conflictul de muncă pe fondul nemulțumirilor legate de nivelul de majorare a salariilor acordat de administrația companiei. Sindicaliștii sunt decisi să nu renunțe la proteste, astfel că amenință cu paralizarea întregii activități a societății, în cazul in care revendicarile nu le vor fi onorate de conducerea companiei.

Astăzi (n.r joi) ne strigăm suferința și faptul că oamenii care ne conduc își bat joc de noi oferindu-ne suma de 7 lei pe zi. Așa cum am declarat în repetate rânduri o jumătate de pâine, doi cartofi și două fire de ceapă nu pot mulțumi familiile noastre. Vedeți taxele , impozitele, prețurile, peste tot cresc, iar acești oameni muncesc ca să poată să trăiască decent, iar ei sunt batjocoriți de conducere și de cei care negociază contractul colectiv de muncă.

Cei din conducere sunt pe picior mare, întotdeauna se consideră cei care dictează. Nu banul dictează în lumea aceasta, dictează cel care muncește, că banii lor fără munca noastră nu valorează nimic. Au crezut că noi nu suntem în stare, au crezut că ne este frică de ei și de banii lor. Nu, nu ne este frică și vom merge până la capăt. Dacă va fi nevoie o să-i facem să piardă absolut tot. Vom continua protestele , vom face grevă generală, vom închide tot, dacă va fi nevoie. Să ne pună la încercare și se vor convinge cu certitudine”, a declarat Popescu.

Preşedintele Cartel Alfa Olt, Cristel Ioţu, susține că acest conflict de muncă a fost înregistrat, marți, 2 aprilie, la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Olt. Așa cum știți în România există Legea 62, Legea dialogului Social. Am înregistrat, este adevărat , la nivelul ITM acest conflict de muncă. Urmează să purtăm negocieri care vor fi arbitrate de către angajații ITM Olt. Până la acest moment nu am ajuns la un consens, nici măcar nu s-a stabilit o dată a negocierilor. De ce? Conducerea Alro a refuzat în mod sistematic și a trimis un răspuns prin care Alro SA a înțeles să amenințe liderii de sindicat cu imputarea tuturor pierderilor pe care le vor avea în cazul opririi voluntare a lucrului în cadrul societății. Oamenii după cum vedeți nu se tem. Au ieșit în număr destul de mare astăzi având în vedere că este doar un miting și noi am transmis pe secții să nu se oprească lucrul pentru că este un flux ce nu poate fi repus de pe o zi pe alta. Am apelat doar la colegii de pe platformă care au fost liberi astăzi și care au terminat serviciul pentru a trage un semnal de alarmă în cadrul acestui miting de protest. Urmează dacă conducerea nu înțelege să oprim acest flux și dacă își permit acest lux, cel puțin patronii ruși dacă își permit acest lux, n-au decât să o facă. Noi mergem până la capăt, adică greva generală”, a conchis Ioțu.