Mii de olteni au de recuperat bani de la stat. Vezi dacă te numeri printre ei

0
1117

Paradoxal, în visteria Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Olt zac de ceva timp sute de mii de lei, bani neridicaţi de unii beneficiari de prestații sociale. Este vorba de mii de alocaţii de stat pentru copii, ajutoare sociale, alocaţii de susţinere a familiei, dar şi alte prestații sociale care aşteaptă să fie ridicate de beneficiari.

Principala cauză pentru care nu au fost ridicate sumele respective este lipsa beneficiarilor de la domiciliu. În această situaţie sunt, în prezent, aproape 2.400 de locuitori ai judeţului. Unii dintre ei au uitat că au de luat bani, iar alţii sunt plecaţi în străinătate sau au decedat, între timp. Cele mai multe mandate neachitate provin de la alocaţia de stat, venitul minim garantat şi alocaţia pentru susţinerea familiei.

La începutul lunii ianuarie, cei aproape 2.400 de beneficiari de prestaţii sociale aveau de ridicat în total suma de peste 6,2 miliarde ROL. Astfel, 1.301 beneficiari de alocaţii de stat au de ridicat din contul AJPIS nu mai puţin de 368.691 lei. Pe locul secund în clasamentul prestaţiilor sociale care nu au fost ridicate sunt ajutoarele sociale sau venitul minim garantat, unde 688 de olteni au de recuperat 172.858 lei. Alţi 310 beneficiari de alocaţiile de susţinere a familiei nu şi-au încasat prestaţiile, suma acumulată ridicându-se la 54.314 lei.

„ Situația sumelor neîncasate la 31 decembrie se prezintă astfel: în total sunt 2.373 de beneficiari de prestaţii sociale care au de ridicat nu mai puţin de 621.557 lei”a precizat directorul executiv al AJPIS Olt, Ileana Ghiță.

Cum legea prevede ca aceste sume să fie acordate doar persoanelor care beneficiază de aceste drepturi, plăţile nu se pot efectua. La trei mandate returnate se sistează plata prestaţiilor, iar banii sunt vărsaţi într-un cont special.

„După trei mandate neachitate consecutiv, instituţia noastră procedează la sistarea de la plată”, a adăugat Ghiţă.

Potrivit legislaţiei în vigoare, beneficiarii pot să-şi ceară drepturile într-o perioadă de cel mult trei ani. Pentru a putea ridica sumele restante, toţi cei în cauză trebuie să completeze o cerere prin care să solicite dreptul respectiv. Dacă în cei trei ani beneficiarii nu şi-au ridicat drepturile cuvenite se procedează la prescripţia acestora.