Sute de persoane din Olt au prejudiciat bugetul statului

0
1009

Sute de olteni, au de dat bani înapoi statului, după ce Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Olt a descoperit că aceştia au încasau necuvenit anumite drepturi sociale. În total, debitele stabilite de AJPIS Olt în 2018 sunt de peste 5,8 miliarde ROL.

Suma reprezintă drepturi încasate fără temei legal de către beneficiarii de stimulent de inserție, de alocaţie de stat, de indemnizaţie  de creşterea copilului, de ajutor social sau alocaţie pentru susţinerea familiei.  „În anul 2018 au fost identificați un număr de 852 de beneficiari care au încasat necuvenit drepturi de asistență socială din totalul de 86.754 număr mediu de beneficiari de beneficii sociale. Valoarea debitelor constituite prin decizii a fost în sumă de 581.167 lei raportat la valoarea totală a plăților efectuate care a fost în sumă de 300.267.924 lei, în acest fel bugetul a fost prejudiciat cu 0,194%. Valoarea debitelor recuperate a fost în sumă de 553.914 lei din total debite constituite care au fost în sumă de 710.031 lei (121.864 sold la 31 decembrie 2017+581.167 lei), rezultând un grad de recuperare a debitelor de 78,01%, a precizat directorul executiv al AJPIS Olt, Ileana Ghiță.

Potrivit legii, cei care au încasat ilegal indemnizaţiile de la stat sunt nevoiţi să le înapoieze Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Sociale. Dacă persoanele respective beneficiază în continuare de prestaţii sociale, sumele se opresc din aceste drepturi. Însă, dacă beneficiarii ilegali de sprijin din partea statului vor refuza să plătească aceste sume, AJPIS va trimite listele cu debitorii la Fisc, care va continua demersurile pentru a recupera banii.

Derogare de şase luni

Persoanele care au încasat banii aferenţi prestaţiilor sociale, deşi nu aveau acest drept, au la dispoziţie şase luni pentru a returna sumele provenite de la bugetul statului, timp în care nu vor plăti dobânzi şi penalităţi. Asta stabileşte un act normativ intrat în vigoare la sfârşitul lunii iunie 2014, aprobat de Executiv. Cei care însă nu se conformează prevederilor legale vor trebui să plătească în plus dobânzi şi penalităţi de întârziere. „Dacă înainte debitorul constatat de instituţia noastră avea la dispoziţie un termen de 15 zile pentru a-şi plăti debitul de la notificare, prin această modificare termenul este mult mai generos, respectiv de 180 de zile. După împlinirea acestui termen, automat se începe calculul de dobânzi şi penalităţi şi se înaintează titlu executoriu la ANAF care începe executarea propriu-zisă”, a concluzionat Ghiţă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here