Nicio firmă din Olt, intrată în insolvenţă, nu a solicitat bani din Fondul de garantare

0
147

Nicio firmă, intrată în insolvenţă,  nu a solicitat, în 2018, Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), bani din Fondul de garantare pentru a-şi plăti salariaţii. Surprinzător, dacă ţinem cont de faptul că în intervalul menţionat 90 de firme din Olt au intrat în insolvenţă.

Puţini dintre oltenii care au rămas fără un loc de muncă, dar şi fără drepturile băneşti pe care firmele intrate în insolvenţă nu le-au mai putut plăti, ştiu că pot primi, de la stat, măcar o parte din salariile sau plăţile compensatorii neplătite de angajatori, în cuantum de maximum trei salarii medii brute pe economie.

Potrivit Legii 200/2006, drepturile restante pot fi obţinute de foştii angajaţi din Fondul de garantare pentru plata salariilor restante, fond creat, în corelare cu cerinţele Uniunii Europene, în 2007, şi la care fiecare patron contribuie lunar cu 0,25 % din suma totală a cheltuielilor salariale. „ În 2018 nicio firmă din  județul Olt nu a solicitat bani din Fondul de garantare”, a precizat Elena Iordache, purtătorul de cuvânt al AJOFM Olt. Conform Legii 200/2006, din Fondul de garantare se pot plăti: salariile restante; concediul de odihnă neefectuat de salariaţi, dar numai pentru maximum un an de muncă; restanţe în cazul încetării raporturilor de muncă, a accidentelor de muncă sau al bolilor profesionale; indemnizaţiile restante, pe care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a le plăti pe durata întreruperii temporare a activităţii. Cererea pentru obţinerea drepturilor salariale trebuie depusă la AJOFM. Solicitarea va fi însoţită de documente care să ateste că împotriva angajatorului a fost pronunţată o hotărâre judecătorească definitivă de deschidere a procedurii insolvenţei şi a fost dispusă măsura ridicării totale sau parţiale a dreptului de administrare.  Înainte de aceasta, salariaţii trebuie să notifice în scris administratorul sau lichidatorul angajatorului în stare de insolvenţă, în vederea efectuării demersurilor necesare pentru plata creanţelor salariale, o copie a acestei notificări ataşându-se la cererea adresată agenţiei.

Conform datelor furnizate de AJOFM Olt, în 2013 doar o singură firmă a solicitat şi a primit bani din acest fond, suma fiind de 2.311 lei, iar în 2014 alte două societăţi au primit în total 592.503 de lei. În 2015, o singură firmă din Olt a solicitat bani din Fondul de garantare, iar suma totală plătită a fost de 23.843 de lei, în timp ce în 2016 nicio firmă nu a apelat la Fondul de garantare. În 2017 o singură firmă din Craiova care desfășoară activități de vânzări în județul Olt a solicitat bani din Fondul de garantare. Suma plătită a fost de 6.415 lei. Printre societăţile care au beneficiat de bani din Fondul de garantare se numără Livmar Texprest Baldovineşti, SC IGO SA Caracal şi SC Recal Sim SRL Slatina.