CCR: Prescrierea conflictului de interese după 3 ani, neconstituţională

0
145

Curtea Constituţională a stabilit că modificările aduse Legii ANI, privind prescrierea faptelor mai vechi de 3 ani ce determină conflictul de interese sau starea de incompatibilitate, sunt neconstituţionale, informează Agerpres.

Legea a fost atacată la CCR de președintele Klaus Iohannis, pe 2 august. Șeful statului a susținut că modificarea adusă legii instituie un paralelism legislativ, deoarece în cuprinsul său se regăsesc două dispoziţii contradictorii cu privire la momentul până la care Agenţia Naţională de Integritate poate evalua diferenţele semnificative de avere, existenţa unor conflicte de interese sau a unor stări de incompatibilitate.

Potrivit preşedintelui, una dintre dispoziţii conduce şi la imposibilitatea ANI să mai evalueze şi să sancţioneze nerespectarea regimului juridic al incompatibilităţilor şi al conflictelor de interese.

Iohannis a mai acuzat că modificările aduse legii afectează direct activitatea de prevenire şi sancţionare a averilor nejustificate, a conflictelor de interese sau a incompatibilităţilor.

De asemenea, președintele României a mai făcut referire și la lipsa de claritate și precizie a actului normativ.

Sursa: b1.ro