Consilierii județeni, vot final pentru referendum

0
172

Plenul Consiliului Județean Olt s-a reunit miercuri, 19 septembrie, într-o nouă ședință extraordinară, a doua în decurs de trei zile, pentru a aproba modificarea datei pentru desfășurarea referendumului referitor la atribuirea denumirii Olt-Romanați județului Olt.

După ce Guvernul a stabilit, că referendumul pentru modificarea Constituției României privind redefinirea familiei tradiționale se va desfășura în două zile, pe 6 și 7 octombrie, Consiliul Județean Olt a convocat, și el, o nouă ședință extraordinară pentru adaptarea datei de desfășurare a referendumului local pentru modificarea denumirii județului din Olt în Olt-Romanați.

Astfel, că singurul punct de pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a vizat  modificarea Hotărârii Consiliului Județean Olt nr. 143/17.09.2018 cu privire la consultarea cetățenilor județului, prin referendum, referitor la atribuirea denumirii Olt-Romanați județului Olt. Proiectul de hotărâre a trecut fără emoții, în ciuda faptului că grupul PNL nu a participat la lucrările ședinței, iar consilierul UNPR Jenel Copilău s-a abținut și de această dată, cum de altfel a făcut-o și în ședința anterioară, de la vot. La finalul ședinței președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, a declarat  Așa cum știți prin Ordonanța de Urgență de Guvern care a avut loc marți s-a hotărât ca referendumul național să se desfășoare pe parcursul a două zile. În urma Ordonanței  care a fost publicată în Monitorul Oficial am făcut adresă către Autoritatea Electorală Permanentă și ne-au spus că este obligatoriu ca și referendumul nostru să aibă loc tot în cele două zile. În urma adresei și a acestei ordonanțe care ne permite să ținem referendumul la aceeași dată pentru reducerea cheltuielilor astăzi am intervenit printr-o hotărâre de Consiliu Județean în care am stabilit ca și referendumul local privind denumirea județului Olt în Olt Romanați să fie la aceeași dată adică în cele două zile 6 și 7 octombrie”, a spus Oprescu. În consecință oltenii vor fi chemați la urne, pe 6 și 7 octombrie, să răspundă cu „da” sau „nu” la întrebarea „Sunteţi de acord cu atribuirea denumirii Olt-Romanaţi judeţului Olt?”. Condiţia pentru validarea referendumului pentru schimbarea numelui județului este ca la vot să fie prezenţi 30% dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale permanente, iar 50% plus unu dintre aceştia să voteze „da”.

Ilie Bîzoi