Erorile grosolane din manualul unic de Geografie: Turnu Măgurele din Teleorman este în locul Drobetei-Turnu Severin

0
791

Elevii de clasa a VI-a învață din septembrie că Turnu Măgurele este poziționat, pe harta României, acolo unde până acum toți știam că este orașul Drobeta-Turnu Severin. Manualul unic de Geografie scos de Editura Didactică și Pedagogică – editura Ministerului Educație – pune localitatea din județul controlat de Liviu Dragnea, pe lista orașelor importante de pe traseul Dunării, însă o localizează greșit. Printre erorile greu de ratat din noul manual de Geografie, care poartă antetul Ministerului Educației și nu are alternativă pe piață: Marea Moartă este pusă pe hartă în loc de Marea Roșie, Insula Tasmania este numită “Vanuatu”, un stat nu există, regiunea industrială Ruhr este greșit scrisă Rhur. 

Cu două săptămâni înainte de începutul școlii, Ministerul Educației pregătește manualele pentru clasele a VI-a, I și a II-a, pentru care a schimbat metoda de realizare: nu mai face licitații publice, ci le editează pe toate la Editura Didactică și Pedagogică din subordinea sa. HotNews.ro a scris pe larg despre lipsa de legalitate a demersului Ministerului Educației, care, însă, nu a ținut cont nici de deciziile Curții Constituționale și a mers înainte cu editarea și printarea manualelor la o singură editură.

Profesori de geografie ne-au atras atenția că hărțile din manualul de la această disciplină – de altfel manual unic la această materie, după lista publicată pe manuale.edu.ro – sunt pline de greșeli.

Mai jos, lista câtorva greșeli pe care le-am identificat în paginile manualului de Geografie aprobat în iunie 2018 de ministrul Educației și editat de Editura Didactică și Pedagogică, potrivit informațiilor de pe manual:

1. Turnu Măgurele este greșit poziționat în locul Drobetei-Turnu Severin, pe harta care indică Traseul Dunării (pagina 50).

Ilustrația Harta Politică a Lumii, de la paginile 13 și 14, conține cele mai multe greșeli:

2. Marea Moartă este plasată pe hartă greșit, în loc de Marea Roșie.

3. Harta nu reprezintă Sudanul de Sud, deși a devenit țară independentă din 2011.
4. Insula Ascension este greșit scrisă “Asuncion”, făcându-se confuzie cu capitala Paraguayului. 
5. Insula Tasmania este greșit numită “Vanuatu”, deși pe hartă apare și Vanuatu corect scris și la locul real.
6. Guiana Franceză este scrisă cu “i”, în timp ce Guyana apare corect, cu “y” (asta deși cele două denumiri apar corect în altă hartă, la pagina 13).
7. Insulele Falkand în loc de Insulele Falkland(denumire care apare, totuși, în forma corectă, cu doar o pagină înainte).

8. Atât Londra, cât și Paris sunt prezentate ca “al treilea oraș european”, la capitolul “Mari orașe europene”. De altfel, pe pagina 60 sunt prezentate 5 orașe, însă fără o ordine predictibilă. Astfel, elevii află informații despre Moscova – cel mai mare oraș european, care este urmat de Londra – prezentat de manual ca “al treilea oraș european ca număr de locuitori”, apoi este prezentat Berlinul – “al cincilea oraș european”, precedat în manual de Roma – “al optulea cel mai mare oraș european”, iar lista de la această lecție se încheie cu Paris – indicat ca “al treilea cel mai mare oraș european”.9. Regiunea industrială Ruhr este greșit scrisă Rhur, deși râul apare scris corect, în aceeași hartă de la pagina 71.

10. Orașul Krasnoiarsk este scris Krasniarsk (harta de la pagina 75).

11. Munții Iablonovâi apar pe harta de la pagina 75 cu numele Iablonoy. 

Sursa: www.hotnews.ro