Darius Vâlcov, precum voinicul din poveste

20
1591

În legendele de voinicie ale românilor, eroul, înainte de a începe lupta, „soarbe vinul cu stacana, cu cofa sau cu vadra” şi, prinzând puteri miraculoase, porneşte lupta şi iese învingător. Apoi se pune pe un chef de pomină, doarme pe unde apucă vreo trei-patru zile, ca mort, după care, în urma unei trădări, este descoperit de duşman şi legat fedeleş, în somn. Dacă are norocul să se trezească înainte de a fi executat, se descătuşează, luptă şi îşi biruie duşmanii (căsăpindu-i, punându-le capetele în suliţe, arzându-i la foc domol etc.).

Cam în această paradigmă a voinicului care se trezeşte mi se pare că se încadrează acum poporul român. S-a trezit cu câteva clipe înainte de a fi răpus de incompetenţa şi prostia clasei politice postdecembriste. Căci asta s-a întâmplat cu noi, ca popor, în ultimii 28 de ani: vinul libertăţii ne-a dat curaj, am sorbit „cu vadra” acest vin. După răsturnarea regimului ceauşist în 1989, după cheful de pomină pe care l-am tras, de bucurie, am căzut în somnul de moarte din care imnul naţional ne-a tot îndemnat să ne trezim. Nici n-am simţit când am fost legaţi din nou, nu ne-am dat seama decât în al doisprezecelea ceas cât de încătuşaţi suntem. Din păcate însă, acum, când ne-am trezit, ce vedem în jurul nostru? Rătăcim într-un labirint al vrajbei, iar dacă cineva ne întinde un fir al Ariadnei, îl suspectăm de rea credinţă şi refuzăm să-l urmăm. Suntem în stare chiar să muşcăm mâna care ni se întinde. Nu mai credem în nimeni şi nimic. Un program de guvernare atât de clar şi de promiţător precum cel propus de PSD în 2016 ar fi trebuit să genereze o asemenea efervescenţă, încât nu numai clasa politică, dar şi întregul popor să se regăsească pe aceeaşi parte a baricadei, în lupta pentru revenirea la normalitate în societatea românească şi pentru decolmatarea tuturor canalelor prosperităţii. Deşi ne-am trezit, se pare că suntem încă pe eşafod, cu capetele plecate, cu aceeaşi sabie a lui Damocles deasupra noastră. Cine să ne arate drumul? Cine să deşire în faţa noastră ghemul speranţei?

În legende, voinicul care se trezeşte începe imediat lupta cu duşmanul. Noi, ca popor, încă ne mai frecăm la ochi şi ne străduim să înţelegem cum de a fost posibil să dormim atât de mult. Timp de 28 de ani, şobolani de toate rasele au împânzit rigolele corupţiei şi fărădelegii, s-au înmulţit necontrolat şi au devenit atât de comuni, încât începuserăm să-i identificăm cu nişte biete animăluţe de casă. Nici când ne-au tăiat din salarii şi pensii n-am zis nimic, nici n-am tresărit măcar, atât de preocupaţi eram să nu ne deranjeze nimeni din somn. Abia de ceva vreme, paralizaţi de otrava dreptăţii, cu blănurile arse de atingerea legii, tot mai puţini şobolani reuşesc să respire aerul ozonat al unei Românii în curs de normalizare.

Un astfel de şobolan poate să fi fost şi Darius Vâlcov. Nu bag mâna în foc că n-a furat sau că n-a încălcat legea. Dar măcar, acum, el reprezintă exemplul cel mai elocvent care ne determină să credem în metamorfoza speciilor. În celebra nuvelă a lui Kafka, Metamorfoza, un om se transformă într-o insectă monstruoasă şi sfârşeşte în această postură. Procesul invers, revenirea la stadiul de om, nu a mai fost posibil, în viziunea lui Kafka. Noi însă, contrazicându-l, spunem că da, revenirea la stadiul de om este posibilă oricând, iar Darius Vâlcov, prin exemplul său personal, ne oferă dovada. Indiferent dacă a fost şobolan sau orice altă specie subumană, acum este om şi vorbeşte pe limba şi inima noastră. Sunt mulţi însă care nu-l aud, asurziţi de vacarmul supersonic dinspre cei care-i asmut împotriva a tot ce a avut sau are legătură cu PSD. Ei nu văd nici creşterea economică adusă de acest partid, în baza unui program al cărui principal artizan a fost Darius Vâlcov. Pentru că sunt orbiţi de fumul petardelor aruncate dinspre un Stat Paralel profund antiromânesc.

Adevărat, mai mult decât în alte partide, în PSD au răsărit cei mai mulţi corupţi. Pentru că a stat cei mai mulţi ani la guvernare! Dacă şi PNL sau oricare alt partid ar fi stat la guvernare un număr egal de ani, numărul corupţilor ar fi fost la fel de mare. Durerea cea mai mare a celor care se opun PSD-ului este că nu-l pot da la o parte, ca să fure şi ei mai mult. În această logică, a corupţiei şi fărădelegii, s-a desfăşurat întreaga viaţă politică postdecembristă. Numai că, acum, în calea hoţilor la drumul mare a apărut un pericol: capitalul străin! Dacă până acum s-a furat din România cu sacoşa, cu sacul, acum se vrea cu vagonul. Dacă până acum s-au furat bucăţi imense din avuţia ţării, acum se vrea să se fure însăşi ţara. Iar singurul partid care a simţit pericolul este acelaşi PSD. Elaborând Legea Off-schore, PSD a ridicat cel mai frumos monument în cinstea Centenarului! Este primul mesaj pe care îl dă România în acest an centenar, spunând lumii că există şi nu e de vânzare. Faptul că imediat din ianuarie s-a declanşat războiul româno-român demonstrează că a existat un interes pentru ca România să nu transmită niciun mesaj în acest an. S-a vrut să nici nu vorbin de Centenar, ca să nu supărăm Ungaria, care se pregăteşte să comemoreze Trianon-ul, în 2020.

Dacă PSD, aşa cum mi se pare mie, este pe drumul Damascului, atunci, până la iluminarea deplină şi convertirea la cinste şi corectitudine, trebuie să o spună răspicat: Da, am furat, dar cei care vin după noi vor să fure în folosul hoţilor de afară. Am furat, dar de acum încolo vom fi corecţi şi-i vom obliga pe toţi ceilalţi să renunţe la orice metehne fanariote şi apucături hoţeşti. Acesta trebuie să fie momentul zero, de la care nimeni nu mai are voie să se abată de la drumul drept. Un moment zero care ar presupune neapărat şi amnistia şi graţierea. Descoperirea protocoalelor şi a lungului şir de abuzuri ale procurorilor ne obligă să admitem că nenumărate procese au fost viciate. A le relua pe toate ar însemna o imensă pierdere de timp, aşa că singura soluţie este amnistia şi graţierea. Nu se poate ca PSD să se împiedice de reacţia străzii, nu se poate ca un singur om să zacă nevinovat în puşcărie numai şi numai pentru că, dacă s-ar lua respectivele măsuri, ar scăpa Dragnea, Vâlcov şi alţii, oricâţi. Libertatea unui singur om nevinovat e mai importantă decât pedeapsa a o sută de răufăcători. Părerea mea.

Paul Dobrescu l-a comparat pe Vâlcov cu Putin, subliniind o trăsătură comună care ar trebui să-i caracterizeze pe toţi conducătorii de state, şi anume apărarea interesului naţional. Pentru acel articol, directorul Gazetei Oltului şi-a atras reacţii dintre cele mai virulente, multe dintre ele alunecând spre înjurătură, ceea ce demonstrează o ură care a ieşit de mult din tiparele oricărei gândiri raţionale. Ei bine, eu am să-l compar pe Vâlcov cu voinicul din legendele românilor, care, trezindu-se la timp, îşi căsăpeşte duşmanii, le pune capetele în suliţe, îi arde la foc domol… M-am exprimat pe înţelesul vostru, domnilor care nu ştiţi decât să jigniţi şi să înjuraţi? Şi pentru care „Toţi votanţii PSD sunt o mare pacoste pentru România” ?! Să ştiţi că eu chiar cred într-un moment al adevărului şi dreptăţii în ţara asta, adus tocmai de către cei care până acum şi-au bătut joc de ţară, dar pe care îi văd acum porniţi să cureţe, de toate zoaiele, caldarâmul originalei noastre democraţii şi să deseneze pe el Împărăţia Legilor.

Constantin Smedescu

20 COMENTARII

 1. Cum sa face ti amnistia fiscală
  …este cel mai mare furt de la revoluție încoace….nu sa poate ca unii baronii din psd sa scape de datoriile alea mari…vezi exemplul lui negoită de 51000000 de euro e ordinarism pe fata fraților….de asta l-au omorât pe ceausescu sa fure alți si sa ne faca sclavi fratilor…jos cu toti guvernanții.

 2. Autorul articolului nu este numai rau intentionat ci si grav manipulator..Cateva exemple..
  -Acea clica de procurori rai a facut un rechizitoriu lui Darius Valcov..Acel act a mers in instanta si judecatorii sunt cei care au decis 8 ani de puscarie pentru hotoman.multi..foarte multi…dar sper sa i si faca..Sa faci un erou dintr un hotoman inseamna sa ti pierzi iremediabil reperele morale..Cum adica moment zero?..adica el scapa de puscarie ,ca si Dragnea si altii ca el si raman cu banii..asta e momentul zero hotomanilor?..Ce se intampla cu oamenii cinstiti care n au furat?..care si au platit taxele si impozitele?..care au fost calcati in picioare de acesti nenorociti corupti care le au luat banii de spitale ,scoli ,autostrazi si au luat calea strainitatii ca sa spele la fund niste batrani spanioli sau italieni?..cu ei cum ramane?..
  -nu exista capital strain care sa scoata banii romanilor din tara…sau daca i scoate exista legi..legea offshore ului nu exemplifica cum ca acesti vampiri straini ar fura din buzunarul romanilor…sondele alea au fost sapate pe banii acestor straini nu pe banii statului roman..daca ar avea bani si nu i ar fura prin cozile de topor gen Valcov ,Romania ar fi capabila sa construiasca infrastructura necesara sa si extraga singura gazele..dar neavandu i…un ultim punct..de un an si 8 luni nu se vorbeste decat de justitie si de salvarea acestor nenorociti gen Valcov..de un an si 8 luni poporul asta sta intr o presiune incredibila numai ca un singur om si shleahta din jurul lui sa scape de puscarie..asta e de fapt problema..

 3. Raspuns pentru „Antihotoman”: „Cum adica moment zero?..adica el scapa de puscarie ,ca si Dragnea si altii ca el si raman cu banii..asta e momentul zero hotomanilor?” Gresit domnule sau mai bine zis partial gresit…ei nu „raman cu toti banii” ci o parte din bani trebuie sa o dea la astfel de asa-zis ziaristi care in loc sa militeze pentru aruncarea puslamalelor la cosul de gunoi al istoriei ii „preaslavesc” cu nerusinare ca pe niste eroi. GREATA …asta este starea care ma incearca atunci cand citesc astfel de articole. Bleahhh!

 4. Consider că mecanismele de supraveghere puternice şi instituţiile puternice precum DNA,,SRI,DIICOT reprezintă cheia pentru menţinerea sub control a liderilor politici, respectiv a parlamentarilor,ministrilor,directorilor si a baronilor. Asemenea mecanisme de supraveghere si control există in toate statele lumii cu democratie si cu economie de piață bine dezvoltată.
  Dar cel mai important factor intr-o țară rămâne independența judiciara.Inainte de toate,justiția trebuie să fie liberă de orice influențe ale guvernului, parlamentului, sau a altor interese private. Independența sistemului judiciar este esențială și importantă pentru ideea de separare a puterilor în stat. Independenta procurorului si a judecatorului este importantă intr-o tara cu democratie autentica si cu o economie de piață.

  In cazul nostru, respectiv in cel al condamnatului penal cu executare ,Darius Bogdan Valcov alias ,,8 ani cu executare”,dar si al celorlalți corupți si hoți dovediți de către instanțele judecătorești, nuxistă motive pentru a susține argumentele lor de nevinovăție ,deoarece faptele lor de coruptie vorbesc de la sine.Se știe ca Darius Valcov a furat din banul public dimpreună cu o grupare pe care el o coordona.. Dar pana aici,el a avut nevoie de ajutorul votanților PDL,apoi a vut nevoie de votantii PSD.Totusi,cu complicitatea directă și conștientă unor lideri,Dragnea si Stănescu, a fost posibilă intrarea lui in PSD, sperând , in naivitatea lui, că dacă intră în grațiile mafioților PSD,ca are să-i meargă până la infinit cu șmecheriile si afacerile lui .Se știe destul de clar că majoritatea politicenilor din PSD au ajuns si ajung la putere prin oportunism, corupţie şi minciună, şi uită promisiunile făcute şi valorile pe care le-au promovat sus şi tare, doar pentru a câştiga votul electoratului. Ei vorbesc mult, fără a spune în final nimic care să prezinte un interes real, în spatele avalanşei de cuvinte goale, a dezbaterilor transformate deseori în circ politic ascunzându-se aroganţa, nepăsarea şi incompetenţa. De asemenea, ei uită că sunt acolo pentru a reprezenta interesele celor care i-au ales,respectiv binele acestora, ci doar pentru interesul lor de grup si personal.
  Cei care au funcții de demnitate publică,respectiv cei care sunt corupți si condamnati pentru asemenea fapte de coruptie,consider că ar fi bine dacă ar fi eliminati din viața politică și din instituțiile sau autoritățile publice, toate persoanelor corupte, pe o anumită durată de timp,respectiv pe minim 10 ani de zile.In plus, după condamnare penală, să le fie confiscată toată averea dobândită ilicit in forma extinsă pana la gradul patru de rudenie,respectiv să le fie interzise anumite drepturi pe o anumită durată de timp.

  Din păcate,pentru România,cei trei milioane de votanți ai PSD, au făcut si încă face posibil acest fenomen al coruptiei instituționalizate sub oblăduirea PSD.
  Din păcate,in România nu există director, primar, președinte de Consiliu Judetean,prefect,parlamentar si ministru al PSD care să nu fie corupt.
  Așadar, dacă vrem sa scăpăm de lichelele comuniste si de toți coruptii si hotii din PSD,trebuie sa ieșim cu toții in stradă și să cerem schimbarea din temelii a formei de guvernământ.
  Așa să ne ajute Dumnezeu!

 5. Imparatul Rosu era un om crud. Stapanea cu mana de fier peste supusi si toti tremurau de frica inaintea lui. Din copilarie, isi dorise puteri nemasurate. Aflase un secret vechi despre cum poti capata puterile altora. Tot ce trebuie sa faci este sa ucizi un vrajitor si apoi, la apusul soarelui, sa-i rupi toiagul peste groapa, toate puterile aceluia vor trece in stapanirea ta. Stia imparatul si de partile rele ale secretului: cu fiecare suflet luat, cate putin din sufletul sau se strica si se innegrea. Dar nu-i pasa. Puterea era tot ce isi dorea. Temnitele castelului erau pline de gropi cu oase albite ale vrajitorilor prinsi si folositi pentru a-si astampara foamea de putere.

  https://m.adevarul.ro/news/politica/indicele-covrig-economia-intelesul-doamnei-dancila-1_5b582036df52022f759ca29a/index.html

 6. Se vede ca aveți o gândire de militian comunist… Faceți niște afirmatii ilogice;,,durerea cea mai mare a celor care se opun PSD-ului este că nu-l pot da la o parte, ca să fure şi ei mai mult. În această logică, a corupţiei şi fărădelegii, s-a desfăşurat întreaga viaţă politică postdecembristă. „Adică vreti să spuneți că un intreg popor român,care se manifestă impotriva hoției si a coruptiei generalizate și faptuita de către PSD,acum vrea el ca să fure din avutia națională?Eu cred că matale bați câmpii ,exact așa cum face și Valcov…
  In primul rând,acest popor a făcut multe si mari sacrificii in speranta unei vietii bune.Dar toti politicienii PSD in cârdășie cu Alde din Parlamentul si Guvenul României au mințit,furat si sărăcit această țară.
  Din pacate, acești ticăloși PSD-isti inca speră ca vor mai fura ca-n codru. . După ce că acest partid de sorginte comunistă;FSN-PDSR, actualul PSD a furat timp de peste 30 de ani din munca unui popor intreg,acum vii matale,un fost militian-torționar comunist ca să manipulezi un popor, susținând și apărând un partid care a instutionalizat si ridicat corupția la rang de mare artă,respectiv ca să ne vinzi gogosi .
  De fapt, matale, inbmod conștient,idolatrizezi niște hoti și corupti dovediți ,dar si condamnati cu executare de către instanțele judecătorești.
  Inainte de toate,ar fi cazul să vă priviti in oglinda conștiinței,apoi să vă rugați lui Dumnezeu ca să vă ierte păcatele cele făcute cu voie si fără de voie,cu știință si fără de știință,in ascuns si la vedere,apoi sa-L rugați să vă dea minte înțeleaptă.
  Stiti destul de bine ce averi au dobandit smcherii si baronii PSD-ului.Multe averi sunt dobândite in mod ilicit de către politicienii romani,dar vă place ca să mințiți cu nerușinare.De fapt, asa sunt toți foștii activiști PCR, torționarii și lichelele comuniste și pesediste..Pentru aceștia,minciuna și hoția este un mod de viață . Dacă unui PSD-ist ii arăți o sferă ,el o să spună că sfera respectivă este un cub….. Așa și matale…

 7. Serios, domnule Smedescu? Pare că ați scris nu folosindu-vă mintea luminată, ci instrumentele ipocriziei. Pe de altă parte, este un articol muncit. Atâta efort pentru a-l apăra pe patronul publicației, un semidoct dovedit prin tot ceea ce face/scrie/spune? Nu e prea mult pentru dumneavoastră? Zău așa!

 8. Gafă impardonabilă făcută de Viorica Dăncilă: A confundat capitala Muntenegrului, Podgorica, unde se afla în vizită, cu Pristina, capitala Kosovo.
  Viorica Dancila nu este doar inculta functional,dar este si proasta de bubuie tot PSD-ul.Daca un demnitar de rang inalt este asa de prost ca noaptea,atunci , subordonatii;vicepriministrii,ministrii,secretarii de stat si directorii de departamente înseamnă că sunt,, tufe de Venetia”…

 9. Un articol la limita nesimtirii, comparabil doar (respectand proportiile) cu omagiile aduse „conducatorului iubit”. Bravo jurnalistului, si-a depasit conditia, chiar daca articolul este un copy-paste ordinar (cu numele schimbate) dintr-un articol mai vechi, publicat in presa centrala, la adresa patronului Intact Media Dan Voiculescu. Totusi, cine se simte mai bine dupa acest sir nesfarsit de limbi: Valcov ori Dobrescu ???

 10. Este jenant articolul. Cred ca de fapt nici nu se incadreaza in categoria articol, ci mai degraba la categoria spalat cadavru imputit, fardat, coafat si apoi lins si pupat mortul pus la fereastra ca sa faca cu mana, ce stie el mai bine: sa mai prosteasca cativa sau sa readuca pe calea PSD-ului pe cei care s-au desteptat din somnul ratiunii. Valcov este periculos tocmai prin perseverenta cu care se agita sa revina in frunte. Nu are (cred ca nu a avut niciodata) simtul masurii, al penibilului, bunul-simt, constiinta, frica de Dumnezeu….absolut nimic. Ok…sa fie un moment zero, in care toti sa recunoasca ce au facut in ultimii 28 de ani, dar sa restituie tot ce au furat, sa raspunda conform legii pentru faptele lor si apoi sa ridicam standardele legii pornind de la moralitate. Ca in ultimul timp toti smecherii spun ca nu e moral, dar e legal. Legea porneste de la morala…..politicienii in primul rand si apoi cetatenii au deformat principiile si regulile de aur ale bunului simt, dupa cum le-a fost lor mai bine. De aceea, azi, sunt atatia care „il inteleg” pe Valcov, pentru ca niciunul nu este curat ca lacrima, cam toti au fost cel putin o data pe langa moralitate, dar in limitele legale….Cat despre autorul articolului…..e grea viata de la o anumita varsta….fara sustinere financiara (din furaciuni ), asa ca prinde bine sa mai prestezi servicii de ridicat osanale, spalat morti, s.a…

 11. Si ca sa se stie …am votat o singura data cu Basescu, in 2004, in rest doar cu PSD-ul, pentru ca dincolo de analfabetii si hotii care apar acum pe ecrane, am crezut tot timpul ca in acest partid sunt mai multi oameni capabili si patrioti (care nu ies in frunte) decat in toate celelalte partide la un loc. De fapt de aici porneste dezamagirea, ca un individ ca Valcov, care s-a folosit de partide pentru folosul personal, a ajuns eticheta pt PSD….iar oamenii capabili si cinstiti nu ies sa il dea deoparte.

 12. „Nu există pe lume ceva mai greu decât sinceritatea şi ceva mai uşor decât linguşirea.” — Feodor Dostoievski

  Faptul că noi suntem conduși de un partid de sorginte comunistă,PSD,votat doar de 3 milioane de români,este un mare blestem pentru România, deoarece acest partid vreme de 29 de ani nu a facut nimic altceva decat să ne mintă , să ne fure si să ne sărăcească.
  Dar adevărata drama a României postdecembriste,este faptul că nonvalorile se cred valori supreme.Daca un derbedeu si un hoț notoriu ca Darius Valcov alias ,,8 ani cu executare”a ajuns ca să fie lingușit si promovat ca valoarea supremă de niște oameni fără demnitate,onoare si cultură,respectiv de către Paul Dobrescu si Constantin Smedescu,care până in 1989 erau cozile de topor ale dictaturii comuniste, atunci înseamnă că sacrifiul tinerilor din Decembrie 1989 a fost si este in zadar.Avea mare dreptate Petre Țuțea când ne spunea că ;„Un tâmpit mai mare decât mine nu există. Să faci 13 ani de temniță pentru un popor de idioți! De asta numai eu am fost in stare…(după alegerile din 20 mai 1990)””

 13. La fel ca Dobrescu Paul, Constantin Smedescu, autorul odei inchinate hotului care a furat si de la el, la fel cum a furat de la toti romanii furand din bugetele (banii romanilor) pe care trebuia sa le gestioneze este cea mai proasta si cea mai jegoasa forma de viata!
  Conditia umana nu poate cobori mai jos decat laudatul hotului.
  Constantin, un sincer dute-n p!zd@ ma-tii.

  P.S: Am observat ca stergeti comentariile negative (adica pe toate). Nicio problema, am sa urmaresc si am sa repostez de fiecare data cand stergeti.

  Sa va fie rusine slugilor de hoti ce sunteti!

 14. Am ajuns bine…nu mai este mult pana infractori ca Vilcov,Dragnea si toata sleata, se vor ridica sa ne casapeasca pe noi…poporul de la care fura…dar eu cred ca se vor impidica de reactia strazii…

 15. Un articol de toată rușinea !
  Când nu cunoști caracterul un om ( Constantin Smedescu ) te uiți la oamenii care sunt în jurul lui, sau pe care îi apară și înțelegi tot. Un om onest nu va susține în veci pe cei care încalcă legea. Câți arginți ai primit om de nimic ? RUȘiNE SĂ-ȚI FIE !!!

 16. Hai sictir mai nesimtitule! Cum dracu de te mai suporta slatinenii sa treci pe strada! Bai fosila comunista, cantaret al hotilor si impostorilor , daca te-as intalni te-as scuipa intre ochi, comunist nenorocit. Te dai cult bai prostule, esti mai prost ca Daea care, dorind sa-si etaleze eruditia a confundat porcii PSD-isti cu Auschwitz-ul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here