Astăzi este ultima strigare pentru acţiunile Alro

0
253

Astăzi se încheie oferta publică secundară de vânzare pentru acţiunile Alro (ALR), investitorii mai având posibilitatea să subscrie pentru titlurile producătorului de aluminiu din Slatina doar până la ora 12:00, conform modificării prospectului de ofertă, ce a fost operată pe data de 12 iulie.
Până ieri, în jurul orei 17:00, pe tranşa investitorilor de retail erau înregistrate 559 de ordine, însumând circa 6,21 milioane de titluri, reprezentând numai 10,8% din cele maximum 57,56 milioane de acţiuni, cât le este destinat individualilor, echivalentul a 15% din pachetul scos la vânzare.
Preţul la care retailul trebuie să subscrie este de 4 lei/titlu, individualii beneficiind de un dis­count de 7% din preţul de ofertă pentru subscrierile efectuate pe întreaga perioadă a operaţiunii de piaţă, ce a de­marat pe data de 2 iulie.
Iniţial, oferta trebuia să se încheie pe data de 16 iulie, operaţiunea de piaţă având doar preţ maxim, de 6,18 lei/titlu.
De asemenea, în amendamentul din 12 iulie, a fost modificat şi preţul de vânzare, acesta fiind stabilit în intervalul cuprins între 3,5 lei şi 4 lei pe acţiune.
În cadrul operaţiunii de piaţă, Vimetco şi Conef au scos la vânzare un număr maxim de 383,79 milioane de titluri ALR, reprezentând 53,77% din capitalul social al combinatului din Slatina, 85% din pachetul de acţiuni scos la vânzare fiind destinat investitorilor instituţionali, care pot subscrie la orice preţ din intervalul specificat.
„Închiderea cu succes a ofertei va depinde, printre altele, de stabilirea preţului de ofertă şi de deciziile fiecăruia dintre Societate, Acţionarii Vânzători şi Coordonatorii Globali privind abordarea în legătură cu Oferta” se menţionează în prospectul emitentului.
Intermediarii ofertei sunt Deutsche Bank şi UBS Investment Bank, în calitate de coordonatori globali, în timp ce grupul format din Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale, BT Capital Partners, Raiffeisen Centrobank şi Banca IMI S.p.a, vor opera ca manageri asociaţi.
În acest an, Alro a distribuit acţionarilor suma de 382,04 milioane de lei sub formă de dividende, sumă provenită atât din rezultatul anului 2017, cât şi din cel reportat al anilor anteriori. Raportat la cotaţia ALR din 27 aprilie, de 4 lei/unitate, data aprobării de către acţionari a dividendelor, emitentul a oferit investitorilor un randament brut de 13,38%, unul dintre cele mai ridicate de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Grupul Alro a raportat, pentru primele trei luni ale acestui an, un profit net de 125 de milioane de lei, în creştere cu 39% faţă de cel obţinut în aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul unei aprecieri a cifrei de afaceri cu 10%, până la 749 de milioane de lei.
Anul trecut, producătorul de aluminiu a obţinut un profit net de 391 de milioane de lei, de peste cinci ori mai mare faţă de cel din 2016, când rezultatul net a fost de 72 de milioane de lei.
În prezent, Grupul Vimetco NV, înregistrat în Olanda şi controlat de miliardarul rus Vitali Machitski deţine 84,19% din producătorul de aluminiu, în timp ce Conef are o participaţie de 3,77%, iar Fondul Proprietatea (FP) deţine 10,21% din emitent, restul de 1,83% fiind free-float.
Ieri, cotaţia ALR a închis şedinţa de tranzacţionare la 3,51 lei, puţin peste pragul minim al intervalului de preţ din ofertă, ceea ce oferă o valoare de piaţă a producătorului de aluminiu de circa 2,5 miliarde de lei.

Sursa: bursa.ro