”Soarta” deși atipică, se bucură de mare succes

0
197

Luni, 14 mai 2018, cu prilejul zilei Colegiului Național ”Ion Minulescu” s-a pus în scenă piesa de teatru ”Soarta”, a autorilor Constantin Victor și Valerian Iliescu.

Premiată la concursul interjudețean de la Alexandria cu locul III și la concursul interjudețean de teatru, organizat de Colegiul Național ”Radu Greceanu” Slatina, având premierea chiar de ziua mondială a teatrului, la Biblioteca Județeană Teleorman, această dramă s-a bucurat de mare succes și pe scena amfiteatrului Colegiului Național ”Ion Minulescu” Slatina.

”Soarta” este scrisă în special pentru acei tineri studioși din orașele mai mici în care fiecare concetățean îi cunoaște pe ceilalți astfel că omul bun nu trebuie suspectat deoarece se știe că și tatăl său a fost tot un om bun. Odată ajunși în marile centre universitare, în metropole unde există și o adevărată junglă umană; acești tineri nu suspectează noile prietenii și cad în capcane de unde cu greu mai pot ieși.

În ”Soarta”, personajul principal Ion și-ar fi dat oricând viața pentru unica dragoste a sa, soția, și ar fi sărit și în foc pentru prietenul și binefăcătorul său. Pentru că nu și-a pus întrebarea ”Oare nu cumva le-a dat Dumnezeu vorba, pentru a-și ascunde gândul și fapta? Va plăti cu viața…”

După aproape cinci decenii la catedră, Constantin Victor, dar și elevul său, comisar șef Valerian Iliescu, în prezent profesor la Colegiul ”General David Prapogescu” din municipiul Turnu Măgurele, decid să lase de o parte prejudecățiile, renunțând la  cosmetizarea funcției de profesor, arătând că și în domeniul învățământului se aplică zicala : Nu există pădure fără uscături…”.

Prezentând viața, așa cum este în realitate, ca o luptă permanentă și nu cosmetizată, gen ”Elevul Dima dintr-a șaptea”, autori își asumă conștient riscul ca piesa lor să fie controversată …

Și totuși ”Soarta” are priză la publicul tânăr făcând săli pline la Alexandria, trei spectacole, fiind preluată integral de Televiziunea ”Media Sud” pentru județele Giurgiu și Teleorman, iar acum, la Colegiul Național ”Ion Minulescu”, cei aproape 300 de spectatori au aplaudat minute în șir atât pe artiști cât și pe cei doi actori prezenți în sală.

Valeriu Ciurea