“Sunt suflet din sufletul neamului meu “

0
387

Teatrul Național din Caracal  a găzduit la finalul săptămânii trecute spectacolul de muzică șI poezie “Sunt suflet din sufletul neamului meu “ realizat marele actor   Dorel Vișan  și de maestrul flautului Ion Bognan Ștefănescu. În fața unei săli, plină de iubitorii de muzica si poezie, maestrul  Dorel Vișan și-a început recitalul cu bucuria revederii cu publicul caracalean “ Sunt foarte bucuros să ne revedem în acestă bijuterie cu un spectacol de suflet. Cu iubire și dragoste va mărturiesc că vina acestui spectacol este tot a unui om de suflet , Marian Doldurea și îmi face placere să-l oferim ca un dar de suflet , unui alt suflet de aici de la dumneavoastră, domnului General Constantin Lucescu.

 

“Sunt suflet în sufletul neamului meu
Şi-i cânt bucuria şi-amarul –
În ranele tale durutul sunt eu,
Şi-otrava deodată cu tine o beu
Când soarta-ţi întinde paharul.
Şi-oricare-ar fi drumul pe care-o s-apuci,
Răbda-vom pironul aceleiaşi cruci
Unindu-ne steagul şi larul,
Şi-altarul speranţei oriunde-o să-l duci,
Acolo-mi voi duce altarul.” (George Coșbuc)

“Sunt niște versuri absolute extraordinare ale unui mare cărturar, pentru că aceasta ne mănâncă pe toți, bucuria și amarul. Sufletul omenesc este o mare taină, este ceva la care nici ștința nu a avut acces . Omul este ființa care poate fii în acelașI timp sublimă șI mizerabilă. Sufletul este meritul substanțial care-l face pe om ,OM, persoană individuală care se deosebește de celelalte creaturi, liberă șI vesnică . În suflet stă veșnicia omului. Numai că noi, numai suntem siguri dacă mai avem suflet?! Luminile vremii ne-au zăpăcit sic red că ne-au furat sufletul șI ne-a făcut să credem în mașină” și-a continuat recitalul Dorel Vișan .

Timp de o oră șI jumătate maestrul Vișan alături de tovarășul lui de scenă, flautistul Ion Bogdan Ștefănescu au captat publicul spectator, vrăjit parcă de puterea cuvântului împletit cu armonia flautului fermecat..

Au fost recitate versuri din Lucian Blaga, George Coșbuc, Mihai Eminescu , Adrian Păunescu.