Șeful Fiscului oltean, trimis în judecată de DNA

14
1982

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată a șefului Administrației Județene a Finanțelor Publice Olt, Florin Diaconescu,  a doi angajați din cadrul Fiscului oltean, precum și șefii unei firme de pază, pentru fapte de corupție.

Astfel, potrivit unui comunicat de presă remis luni de DNA Craiova, au fost trimiși în judecată, sub control judiciar, inculpații:

Constantin Pop, la data faptelor reprezentant al S.C. Gardienii S.R.L., pentru săvârşirea infracţiunilor de: evaziune fiscală în formă continuată, spălarea banilor în formă continuată (2 fapte);

Gheorghița Prunișoară, la data faptelor consilier superior cu atribuții de control în cadrul Administrației Județene  a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Olt – Activitatea de Inspecție Fiscală, pentru săvârşirea infracţiunilor de: abuz în serviciu în serviciu cu consecințe deosebit de grave asimilată infracțiunilor de corupție, luare de mită, trafic de influență, spălarea banilor în formă continuată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, instigare la spălarea banilor în formă continuată;

Elena Moroiu, la data faptelor contabil în cadrul S.C. Gardienii S.R.L., pentru săvârşirea infracțiunilor de: evaziune fiscală în formă continuată, spălarea banilor în formă continuată;

Luminița Sefter, la data faptei manager financiar în cadrul S.C. Gardienii S.R.L, pentru săvârşirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată.

În stare de libertate, au fost trimiși în judecată inculpații:

Florin Diaconescu, la data faptelor și în prezent șef al Administrației Județene  a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Olt, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la favorizarea făptuitorului;

Cristian Chirilă Țugulan, la data faptei adjunct al șefului Administrației Județene  a Finanțelor Publice Olt și conducător al Activității de Inspecție Fiscală – Contribuabili Mijlocii din cadrul Administrației Județene  a Finanțelor Publice Olt, pentru săvârșirea infracțiunii de favorizarea făptuitorului;

Adrian Claudiu Adrian Bodescu, la data faptei șef Serviciu Inspecție Fiscală Contribuabili Mijlocii în cadrul Administrației Județene  a Finanțelor Publice Olt, pentru săvârșirea infracțiunii de favorizarea făptuitorului.

Totodată, a fost trimisă în judecată și societatea S.C. GARDIENII S.R.L.,  pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada ianuarie 2009 – august 2014, S.C. Gardienii S.R.L., a cărei activitate a fost coordonată de inculpatul Pop Constantin, nu și-a îndeplinit obligațiile fiscale, sustrăgându-se de la plata sumei de 8.783.367 lei către bugetul de stat, reprezentând TVA datorată în raport de activitatea efectivă a agentului economic.
La comiterea infracțiunii de evaziune fiscală au participat efectiv și inculpatele Miroiu Elena (contabil) și Sefter Luminița (manager financiar până în luna iunie 2012).
Concret, în toată perioada menționată, în deconturile de TVA ale persoanei juridice depuse lunar la organul fiscal, au fost evidențiate la rubrica “TVA deductibil” sume mai mari decât cele susținute de documentele de evidență primară (facturi de achiziție de bunuri și servicii de pe teritoriul național) înregistrate în evidența contabilă. În acest mod, prin crearea artificială, scriptică, a acestui TVA deductibil, a fost diminuată voit TVA de plată rezultată din activitatea reală a societății comerciale, cu consecința micșorării sumelor de plată datorate la bugetul de stat.
Începând cu luna iulie 2012, activitatea evazionistă a firmei a fost coordonată efectiv și girată de către inculpata Prunișoară Gheorghița, deși exista o incompatibilitate evidentă cu funcția publică pe care o deținea – consilier superior cu atribuții de control în cadrul D.G.F.P. Olt – Activitatea de Inspecție Fiscală.
Mai mult, cu prilejul realizării în luna octombrie 2012 a unei inspecții fiscale la S.C. Gardienii S.R.L., inculpata Prunișoară Gheorghița, cu încălcarea prevederilor legale, nu a menționat în raportul de control situația reală cu privire la TVA de plată sustrasă în mod ilegal, cauzând astfel o pagubă bugetului de stat în cuantum de 4.770.253 lei, concomitent cu obținerea de foloase necuvenite în același cuantum pentru firma “protejată”. Pentru “serviciile” sale, în perioada 25 octombrie 2012 – 25 iunie 2013, inculpata Prunișoară Gheorghița a pretins și primit de la inculpatul Pop Constantin sume de bani lunare, necuvenite, în cuantum total de 213.735,6 lei. Ulterior suspendării sale din funcție, (la 03.07.2013 ca urmare a trimiterii în judecată de către D.I.I.C.O.T. – S.T. Craiova pentru săvârșirea de infracțiuni în legătură cu serviciul), inculpata Prunișoară Gheorghița a primit, de la inculpatul Pop Constantin, în perioada 10 iulie 2013 – 26 august 2014, sume de bani lunare, necuvenite, în cuantum total de 355.217 lei, pentru ca aceasta să-și exercite influența asupra foștilor colegi cu atribuții de control sau funcții de conducere din cadrul A.J.F.P. Olt, în vederea protejării S.C. Gardienii S.R.L., în eventualitatea unor controale fiscale. Influența inculpatei a fost una reală, în sensul că, în anul 2014, la instigarea lui Diaconescu Florin, șeful Administrației Județene a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Olt, inculpații Bodescu Adrian Claudiu și Țugulan Chirilă Cristian au depus toate demersurile pentru ca inculpatul Pop Constantin să nu fie tras la răspundere penală, ca urmare a unor inspecții fiscale efectuate la S.C. Gardienii S.R.L., (prin luarea în considerare a unor regularizări nelegale de TVA, emiterea de decizii de impunere doar pentru obligații fiscale accesorii și prin nesesizarea organelor de urmărire penală cu privire la infracțiunea de evaziune fiscală). Banii primiți drept mită de către Prunișoară Gheorghița au fost justificați în evidența contabilă de Pop Constantin prin achiziții lunare fictive de servicii neindividualizate, „prestate” de două societăți comerciale, ce aparțineau unor persoane apropiate inculpatei.
Banii remiși în realitate inculpatei Prunișoară Gheorghița cu titlul de mită/cumpărare de influență au fost utilizați din dispoziția acesteia pentru achiziționarea unui apartament în municipiul București (în valoare de 153.000 de euro). În contextul sustragerii de la plata TVA, în perioada 02 iulie 2012 – 28 iulie 2014, inculpatul Pop Constantin a retras din contul deținut de S.C. Gardienii S.R.L., în numerar, prin 462 de operațiuni succesive, suma de 1.234.000 lei, banii respectivi fiind folosiți ulterior în interes personal.
Pentru a justifica aceste cheltuieli, din dispoziția lui Prunișoară Gheorghița, inculpata Miroiu Elena a efectuat înregistrări nereale în documentele de evidență contabilă ale persoanei juridice (plăți către furnizori inexistenți).
Statul român, prin A.N.A.F., s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 8.783.367 lei la care se adaugă dobânzi și penalități de întârziere, reprezentând TVA dedusă nelegal de către S.C. Gardienii S.R.L. De asemenea, statul român, prin A.N.A.F., a solicitat obligarea inculpatei Prunișoară Gheorghița la plata sumei de 4.770.253 lei la care se adaugă dobânzi și penalități de întârziere potrivit prevederilor legale, în solidar cu inculpații S.C. Gardienii S.R.L., Pop Constantin, Sefter Lumința și Miroiu Elena.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Prunișoară Gheorghița, Sefter Luminița, Pop Constantin și S.C. Gardienii S.R.L.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Olt cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

 

14 COMENTARII

 1. Trebuie chemat marxistul Smedescu să ne lumineze cum este cu hoția ștabilor roșii din finanțele oltene. Porțelan, aur sau tinichele PSD-iste? Spune bolșevicule!

 2. Daca acesta este pretul pentru a fi numit si mentinut intr-o functie de conducere de catre politicieni ( PENALI SAU NU) ESTE FOARTE GRAV.
  Adica PUSCARIA pentru trafic de influenta si obtinerea de foloase necuvenite ?
  Mare pacat dle Diaconescu & comp. ca ai denigrat munca de peste 23 de ani a colegilor din fosta Garda Financiara care te-au primit ,,cu bratele deschise,, dar si ,,increderea,, unchiului in ,,nepot,,! Sper si doresc ca totul sa fie cat mai bine pentru VOI- COLEGII NOSTRI- iar acest episod sa nu se mai intample in cadrul finantelor oltene.
  Profesionalismul si onestitatea impreuna cu dorinta de a fi langa cetatean si in slujba acestuia , pe baza prevederilor legale, sunt cerintele noului functionar public.
  Cine nu le intelege si nu le respecta NU ARE CE SA MAI CAUTE IN SISTEMUL BUGETAR!

 3. Imi pare rau dl Uciu Petre dar nu ati inteles nimic din articol sau dorința de denigrare a unui om va intuneca ratiune.Il cunosc pe Florin sunt coleg cu el si eu si multi altii stim exact cum este situatia.Tot respectul pentru el si pentru demnitatea de care da dovada ….spre deosebire de altiii care ar avea nevoie de o resuscitare sa isi aminteasca de vremurile trecute cum ii privea lumea cand se laudau ca sunt la Garda Financiară iar acum vorbesc

 4. Nu aveti un nume ? Va este teama de ceva? Personal si mie imi pare rau de …dar si de imaginea unei institutii la care multi colegi de ai mei au lucrat- unii mai lucreaza inca-!
  Cat despre resuscitare sa nu vorbim….nu stiu care dintre noi, daca aveti curajul si demnitatea sa va scrieti numele-asa cum am facut-o eu, avem nevoie!
  Daca esti angajatul unei institutii NU TE LAUZI spunand acest lucru! Este si cazul dvs. ,nu?
  As fi tare bucuros ca impreuna cu toti cetatenii jud. Olt( si nu numai), cititori ai acestor randuri sa stiu ce coleg CU NUME ASCUNS( de ce oare)! sustine nevinovatia ,,sefului,,( si altor colegi) in fata unui probatoriu al unui procuror!
  De aceea va rog sa aveti decenta sa nu mai faceti asemenea aprecieri deformate la adresa mea implicit la adresa zecilor de fosti colegi din GF Olt. NU ESTE COLEGIAL…..CEL PUTIN!
  Cat despre cei vizati in acest nefericit caz le doresc sa aiba demnitate sa-si apere cauza, printr-un probatoriu adecvat si, sa speram, in legalitatea si impartialitatea justitiei.

 5. Rusine pentru tot ce se întâmplă la această instituție.Rusine!De ce profesionalism să mai vorbim, când se fură ca în codru.Ce diavol si-a băgat coada în această ființă numită Prunisoara,când anchetată fiind, fura in continuare iar șefii ei se făceau ca nu o văd!Păcat!

 6. Ptr. dl.Gigi: dezinformarea publica este un lucru rusinos domnule( doamna)!
  Mai ales cand esti las si nu-ti dezvalui adevarata identitate. Probabil nefiind in materie decat un detractor(oare) nu va explicati ceea ce inseamna evaziunea fiscala!
  Oricum pentru informarea dvs. si a opiniei publice: NU AM AVUT NICIODATA UN DOSAR DE EVAZIUNE FISCALA!
  Am primit ieri mai multe telefoane de la colegi( fosti) prin care si-au exprimat indignarea si uimirea fata de situatia colegilor nostri din finante( unii fosti colegi la GF Olt).
  Moral si fizic sunt langa ORICE OM ( COLEG SALARIAT BUGETAR) CARE ARE PROBLEME- DE ORICE NATURA.
  Practic sunt un luptator pentru dreptate si adevar, pentru respectarea drepturilor si libertatilor cetatenesti stipulate in Constitutie si in tot cadrul legislativ romanesc.
  Concluzia: democratia inseamna respectarea LEGII de catre orice cetatean mai ales de catre cei investiti cu putere de lege!
  NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE!( ART.16 AL.2.DIN CONSTITUTIA TARII).

  • Dle Uciu…cred ca s-a inceput deja urmarirea penala. Va spune ceva firma Deymos SRL….. neinregistrarea unor venituri provenite din vanzarea unui imobil……..Incepeti sa va amintiti…?

  • Iți răspund boule, Smedescu este sluga care lustruieste dosurile la toți politicienii și mârlanii cu funcții de decizie din Județul Olt. Tu faci pe prostul sau chiar scoți flăcări de prost ce ești?

 7. Ptr.dl.Gigi: eu nu sunt nici uituc nici las…ca altii! Dar faceti o diferenta intre o persoana fizica si una juridica! Dezinformati total…..este mare jena la adresa dvs. Sunteti departe de adevar dar aproape de minciuna!
  Cu lasii si fricosii nu pot sta de vorba….nici scris.

  • Evaziunea este savarsita de o persoana fizica….aia juridica este doar parte responsabila civilmente…nu? Asta este de incepatori…..adica neprofesionisti. In legatura cu lasitatea….dvs ati trimis pe cineva din familie sa execute in locul dvs
   …. ve poate fi mai las de atat? Despre profesionalism….ZERO!

 8. Ptr.dl(doamna) Gigi! :Cainele moare de batran si prostul de grija altuia! Un detractor(oare) ca domnia ta face mult rau unui grup de oameni sau societatii, in general. Din nefericire, multi dupa chipul si asemanarea dvs.ati umplut Romania post decembrista cu delatiuni si minciuni. Sunteti paria societatii ascunzandu-va sub identitati false si lansand zvonuri care mai de care fanteziste! Va recomand ceva: uitati-va in oglinda, spuneti,,Tatal nostru,, si cereti izbavire pentru drumul gresit pe care il urmati. indreptandu-va! Aveti familie, dle (doamna) Gigi? Sunteti repudiat ca OM daca va puteti numi asa……las, fricos,delator, detractor si….cu dorinta de a deveni sef! Poate in locul dlui Diaconescu…mai sti? Oricum sunteti de joasa speta!
  Niciodata, daca veti avea curajul sau demnitatea( cuvinte mari si de neinteles pentru un ..gunoi) sa va dezvaluiti identitatea( pe urmele careia merg- prietenii stiu de ce!) nu veti ajunge la valoarea mea! NICIODATA…….lasule si fricosule! Dumnezeu este sus si vede…..sa aveti parte in viata de ceea ce faceti : bine sau rau! Oricum voi dezvalui, cu demostratie, adevarata identitate a unui detractor, las si fricos! Doamne ajuta-mi mie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here