Trofeul celei de-a XIV ediţii a Festivalului Naţional de Folclor “De dor de Primăvară”, câştigat de instrumentista Mădălina Maria Lupu

0
280

Folclorul, izvor nesecat de talente

S-a înceiat şi cea de-a XIV ediţie a Festifalului Naţional De Folclor „De Dor de Primăvară” de la Caracal. O ediţie în care au intrat în concurs  26 de concurenţi , zece dintre aceştia fiind solişti instumentişti iar 16 solişti vocali reprezentând judeţele; Buzău, Nemţ, Brăila, Suceava, Botoșani, Mehedinți, Argeș. Dolj, Gorj, Teleorman și Olt. După cele două zile de concurs în care au evoluat cei 26 de concurenți, au intrat în Gala Laureaților 13 dintre aceștia, care au și fost recompensați de către  juriul  competiției alcătuit din; Gheorghița Nicolae (președinte),Ileana Vieru (redactor muzical Antena satelor), Nikita Dragomira (consultant artistic la Centrul Județean Olt de Conservare si Valorificarea Tradițiilor Populare), Petre Marinescu (profesor de muzică), Daniel Voicu (dirijorul Orchestrei Centrulu Cultural Caracal)

Decizia juriului Festivalului de Folclor Caracal 2018- ediția a XIV- a a fost:

Trofeul Festivalului a fost câștigat de  Mădălina Maria Lupu ,  – Argeș

Sectiunea soliști:
Premiul I – Petronela Popa – Suceava
Premiul II – Vasia Oprea –Olt
Premiul III – Alexandra Bulancea – Brăila

 

Sectiunea instrumentiști:
Premiul I – Denis Broască, Olt
Premiul II –Teodora Istrate, Olt
Premiul III – Răzvan Oprea, Teleorman

 

Premiile Centrului Cultural Municipal ‘’Radu Șerban’’ – CARACAL
1 –Yasemine Polacek – Târgu-Jiu
2 – Gabriel Treteag – Suceava
Premiile Centrului Județean de Promovare și Conservare a Tradițiilor Olt
1 – Alexandra Andrei
2 – Ion Nae

‘’O editie despre care pot să spun că a crescut în valoarea participanților, o ediție pe care o pot numi ediția identificării cu vârsta tinerilor care își pot crea un viitor în folclorul românesc. De la 14 ani cât are și festivalul să câștigi un asemenea premiu aici la Festivalul De dor de primavară de la Caracal înseamnă o evoluție, o treaptă urcată în sensul că au încercat să conștientizeze rolul pe care îl are un interpret indiferent că este folcloric sau invitat, au început să conștientizeze rolul lor în viața noastră. Nu trebuie să ne bucurăm de tineri pe care îi vedem că interpretează doar ”Foaie verde”, trebuie să ne bucurăm că ei au început să simtă ceea ce cântă, că își dau toată silința să păstreze costumul tradițional, că sunt în acele norme ale bunului simț ale unei interprete de folclor.

Interpretul de folclor este reprezentantul unei anumite categorii sociale ale țăranului acela cu bun simț care întotdeauna are un comportament demn și se exprimă cu subtilitate, cu decență atât în viața de toate zilele, cât și pe scenă. Acest lucru trebuie să îl reprezinte un interpret de folclor. Este un model, un mesager, un transmițător de valori.

Cel mai mult în alegerea câștigătoarei concursului a contat repertoriul, dexteritatea cu care știe să-și transmită mesajul , impresia artistică, siguranța de ceea ce are de făcut și acest lucru s-a văzut din primele secunde ale evoluției sale că este un copil care a muncit foarte mult și care a ascultat sfaturile celor care i-au fost mentori.

Instrumentiștii puteau să fie mai mulți, adică în zona aceasta instrumentiștii au de suferit. Nu pot să spun de ce acest lucru, dar cred că le place să cânte mai mult vocal sau nu au înclinații spre un instrument. Din punct de vedere al portului popular această ediție este un progres. In ceea ce privește organizatorii pot să vă spun că întotdeauna mă mândresc cu ei pentru că de aici am plecat și eu. Meritul este al lor că festivalul a căpătat o notă națională cu multă greutate, deoarece au participat copii aproape din toate zonele țării. O să aducem și Maramureșul și Bihorul sau Banatul, dar să vină de la Suceava doi copii și să câștige este mare lucru. Eu simt că este un progres de la o ediție la alta, insă această ediție mi s-a părut că este cu o treaptă sau două spre vârf,, – a declarat Gheorghița Nicolae, președintele juriului

“Vreau  să felicit toțI concurenții care au evoluat în cele două zile de concurs pe scena Teatrului Național din Caracal, să felicit onoratul juriu condus cu profesionalism de doamna Gheorghița Nicolae , pe prezentatorul Festivalului –Gelu Voicu șI nu în ultimul rând pe cei care au trudit zi si noapte pentru reușita organizării unui asemenea Festival și fac aici referire la tot personalul Centrului  Cultural Caracal. ”.Liviu Radu – primarul municipiului Caracal.