Sute de olteni plecaţi la muncă în Italia, Spania, Germania, dar și în alte state UE, au solicitat alocaţii europene

0
326

Sute de olteni s-au adresat, în 2017, Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Olt cu formulare europene pentru obţinerea de prestaţii sociale în statele membre ale Uniunii Europene (UE). Este vorba de oltenii care muncesc legal în străinătate şi care vor să beneficieze de alocaţia europeană pentru copiii lor.

Anul trecut, AJPIS a prelucrat aproape 1.600 de solicitări pentru alocaţii europene. Cele mai multe formulare au venit de la oltenii care lucrează în Italia, Spania, dar şi Germania.

„La nivelul judeţului Olt, în anul 2017, au fost completate un număr de 1.585 de formulare europene  fie că este vorba de E411, E401, E402, E405 şi E001. Cele mai multe solicitări ajunse pe masa de lucru au fost pentru Italia – 481, urmată de Spania 403 ,Germania 367 de formulare şi Austria cu 104  formulare. Însă cereri au venit şi de la oltenii plecaţi în Marea Britanie, Belgia, Cipru, Danemarca, Elveţia, Franţa, Finlanda, Grecia, Italia, Irlanda, Portugalia, Olanda, Polonia, Suedia, Norvegia,Cehia”se arată în raportul de activitate al AJPIS Olt.

Solicitarea acestora s-a făcut prin primirea de la statele membre UE sau a cererilor de prestații familiale ale persoanelor prin care se solicită informații cu privire la plata drepturilor de prestații familiale sau de acordare a prestațiilor în România, în baza programului informatic Safir și în funcție de datele primite de la instituțiile competente prin care s-au cerut informații dacă persoanele indicate în formulare desfășoară activități lucrative.

De asemenea, pe parcursul anului trecut, au fost depistate mai multe cazuri de plată dublă a alocaţiei de stat, adică familiile respective au încasat în mod nejustificat alocaţiile de stat atât din ţară, cât şi din străinătate. Astfel, în baza informațiilor primite din statele europene, au fost constatate și emise un număr de 25 de debite internaționale, în sumă de 43.710 lei.  Acum, toţi cei depistaţi cu alocaţii duble trebuie să le returneze integral. Până la 31 decembrie 2017 fusese recuperată suma de 32.760 lei.

Ilie Bîzoi