Scornicești: oraș falimentar!

10
4591

Scorniceștiul, în urmă cu peste 25 ani, era unul dintre cele mai prospere orașe din România.

Până în 1989 Scorniceștiul devenise un important centru agricol și agroindustrial cu activități în toate ramurile agriculturii: culturi de cereale în regim intensiv (inclusiv suprafețe irigate), pomicultură (cultura prunului și mărului), legumicultură (complex de sere), zootehnie bazată pe complexe de creștere a păsărilor, a ovinelor și a bovinelor. După 1989, odată cu revenirea proprietății individuale asupra terenului, activitatea agricolă a suferit un recul. În prezent există o componenta de agricultură de subzistență practicată de micii fermieri și o componentă, cu tendință ascendentă, de agricultură bazată pe obținerea profitului. Această a doua categorie cuprinde ferme de expoatare a terenurilor arabile și ferme de creștere a porcinelor, a păsărilor și a ovinelor.

Industria orașului a suferit două mari curbe descendente: una la începutul anilor 2000, când au dispărut fabricile de procesare a produselor alimentare și alta în perioada 2008-2010, când fabrica de piese și subansamble auto a fost închisă, iar mare parte din fabricile de confecții textile, aparute în anii 1990 au avut parte de restructurări masive.

Astăzi, din tot ce exista, nimic nu mai funcționează : Pulsor SA, fabrica emblemă a orașului, stă cu ușile ferecate și s-a vândut ca fie vechi. Gama SA este în faliment ca  de altfel toate unitățile de textile și tricotaje din oraș.

Serele, fotul CAP, abatoarele (cum mici excepții) nu mai funcționează, iar toate celelalte unități agro-industriale s-au închis.

Este trist, să vezi că dintr-un oraș înfloritor, Scorniceștiul a devenit o umbră. De această situație sunt de vină și edilii care au condus acest oraș, indiferent de culoarea politică din care au făcut parte. Aceștia nu au știut să exploateze adevăratul potențial al zonei.

 

Pavel Calciu

10 COMENTARII

 1. Asa este,orasul a avut parte de primari foarte prosti sau nepregatiti.Comunistul de Neacsu a crezut ca este tot nomenclaturistul comunist,a asteptat sa i vină toate ca pe vremuri
  Nota 4 !
  Mateescu,cel care le a aratat femeilor de la Gama …sa i suga pixul avea sprijin politic de la PDSR,dar ingamfarea si nebunia l au facut sa se certe cu Diaconescu si Ionica .I au fost blocate fondurile guvernamentale si judetene.Nota 3 !
  Nedelea a fost mai smecher,s a dat politic cum a batut vantul si a mai miscat ceva,dar in final a dat cu piciorul la oala cu lapte,ca un bou….! Nota 5
  Inginerul penelist Davidescu..desi tânăr s a condamnat singur la pieire,neducandu si mandatul pînă la capăt. Si a arătat valoarea ,nefacand aproape nimic,o nulitate absolută. Nota 3.
  Actualul primar,bietul de el, se zbate ca pestele pe uscat.Nu are văna necesară, fara sprijin politic,cu un ginere apropiat de Ponta,nu va face mai nimic.Asteapta sa i treaca mandatul si speră sa facă rocada cu vicele,care este la PNL.O nulitate ,care daca va castiga ar duce încă 4 ani Scornicestiul spre dezastru edilitar.NICIUN primar n a fost capabil sa aducă bani din fonduri europene si investitori.
  Cam asta trebuia domnilor ziaristi sa le spuneti oamenilor despre dezastrul din Scornicesti

 2. Administratia locala este de vina.
  1. 80% dintre angajati au „facultate” facuta la fara frecventa sau facultati de camin cultural unde au promovat cu brio dar valoarea lor adevarata daca depaseste un portar de fabrica. Au cu alte cuvinte diplome de hartie igienica.
  In schimbul acestor diplome fara valoare au primit salarii fabuloase (5000-8000 de lei brut) total nemeritat si au funtie de raspundere iar in momentul in care trebuie sa ia o decizie stau pe ganduri ca nu stiu ce sa faca.
  Daca s-ar face o examinare serioasa a angajatilor primariei Scornicesti de catre o firma specializata in recrutare cel mult 1 din 10 cred ca ar promova (daca nu 1 din 20).
  Deci calitatea angajatilor este sub orice critica si pe cale de consecinta nu sunt capabili sa administreze corect.
  2. Nici un primar nu a avut curajul „sa faca curat” in primarie. Toti i-au tinut pe habarnisti pe posturi ca sa poata ei sa fure. Si au furat. Cum un primar dupa un mandat are case si masini si excursii fara numar pe cand un alt angajat din sectorul privat cu acelasi salariu nu are nici pe departe asa ceva?
  3. Toti primarii au urmarit sa faca lucrari cu firmele lor sau ale interpusilor.
  4. La primarie e program de gravide gen 8:30-11:30 si apoi 13:30-15, cand de fapt programul este 08-16. Isi ia pauza de masa abuziv fara sa aiba dreptul legal la asa ceva. Deci nu se respecta programul de lucru.
  5. Daca ai nevoie de cineva mai degraba il gasesti pin oras dupa treburi personale decat la serviciu.
  6. Nu exista pregatire elementara a angajatilor si nici macar nu raspund la cereri sau petitii.
  7. Sunt pusi in functie de conducere cei care nu merita iar care ar fi indreptatiti sunt marginalizati.
  8. Nu exista viziune din partea conducerii asupra viitorului.
  9. Cetatenii isi merita soarta pentru ca nu ii trag de maneca si accepta fara sa le pese.
  10. In cea ce priveste sociatiile de proprietari dupa zeci de ani de existenta nici macar nu s-a zugravit o singura scara de bloc de catre asociatie. Acestea sunt pur si simplu fara rost si ar trebui desfiintate.
  11. Oamenii sunt asa de lenesi in Scornicesti de nici macar pe scara nu isi fac curat si calca peste gunoi facandu-se ca nu il vad.
  12. Orasul este falimentar si nici nu cred ca isi va reveni vreodata.

 3. O nota bună ptr comentariile corecte , reale si la obiect ale ” slatinean” ului si ale ” un cetatean ” !!! In Scornicesti mai tb adaugat faptul ca obisnuiti ca in alte timpuri favorabile lor scornicestenilor sunt numai analfabeți functionali care conduc institutiile locale pusi pe bani , pile si relatii care comit zi de zi numai magarii si infractiuni si care se gandesc si actioneaza numai ptr imbogatirea lor si nici urma de grija ptr urbe sau mai ales cetateni !!! Dar scornicestenii culeg – conform proverbului – ceea ce seamana !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here