Darius Vâlcov, condamnat la 8 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani

7
1327

Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina şi ministru al Finanţelor, a fost condamnat joi de ÎCCJ la opt ani de închisoare în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani.

Decizia nu este definitivă.

Vom reveni cu amanunte pe acest subiect.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 2009, omul de afaceri Theodor Berna l-a contactat pe Darius Vâlcov, atunci primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus să intervină la SC Compania de Apă Olt SA pentru ca firma sa să câştige licitaţii de lucrări pentru obiective din Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, iar în schimb să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate conform contractelor de execuţie a acelor lucrări.

În urma intervenţiilor lui Darius Vâlcov, firma lui Berna a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt”, fiind semnate contracte cu Compania de Apă Olt pentru mai multe lucrări, în valoare de de peste 78 de milioane de lei, susţin procurorii.

După câştigarea acestor contracte de către firma lui Berna, în perioada ianuarie-martie 2011, Vâlcov ar fi mers periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta suma totală de 1,2 milioane de lei, în trei tranşe a câte 400.000 de lei. Banii erau daţi când Compania De Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii, au mai arătat procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Ulterior, în perioada aprilie-decembrie 2011, Vâlcov ar mai fi primit de la omul de afaceri 2,5 milioane de lei, în cinci tranşe a câte 500.000 de lei. Anchetatorii au mai stabilit că Darius Vâlcov ar mai fi primit 3.080.000 de lei, în perioada 2012- 2013, tot de la Berna, prin intermediul mai multor firme.

Pentru a recupera banii de la fostul ministru, DNA i-a pus sechestru pe trei lingouri din aur, în valoare de 465.355 de lei, 172 opere de artă, în valoare de 2.558.658 de lei, 63.010 de lire sterline, 290.334 de euro şi 73.077 de dolari. De asemenea, s-a instituit sechestrul asigurător prin poprirea sumelor de 90.000 de dolari, 1.322.950 de lei şi 600.000 de lei.

Procurorii DNA au făcut, în 26 martie 2015, percheziţii în localităţi din judeţul Olt şi în Bucureşti, fiind căutate tablourile care ar fi fost achiziţionate de Darius Vâlcov, prin interpuşi, de la case celebre de licitaţii, cu bani presupus obţinuţi din fapte de corupţie. În urma percheziţiilor, anchetatorii au găsit 101 tablouri, pe care figurează semnătura unor pictori celebri, printre care Pablo Picasso (două gravuri şi un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea şi Octav Băncilă.

Darius Vâlcov, fost primar al Slatinei timp de două mandate, în perioada 2004-2008, a fost membru al PDL, apoi a trecut la PSD, fiind numit de partid ministru al Finanţelor.

7 COMENTARII

 1. "Fără iubire şi fără conştiinţă morală capacitatea de creaţie umană se transformă într-un instrument de distrugere."Mircea Vulcanescu

  Sa facem o comparatie dintre Mircea Vulcanescu si Darius Valcov…
  Mircea Vulcănescu (n. 3 martie 1904, București, România – d. 28 octombrie 1952, Aiud, România) a fost un economist, filolog, filosof, publicist, sociolog, teolog și profesor de etică român, condamnat de un tribunal din România pentru crime de război. A făcut parte din Guvernul Ion Antonescu, subsecretar de stat în cadrul Ministerului de Finanțe.

  La 28 octombrie 1952 se stinge din viaţă în penitenciarul Aiud Mircea Vulcănescu, scriitor, filozof, sociolog, economist, spirit enciclopedic şi personalitate complexă a generaţiei anilor ’27.

  Între 1940-1941 ocupă poziţii importante în administraţia naţională, iar din 27 ianuarie 1941 devine subsecretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice, unde rămîne pînă la 23 august 1944. Onorat cu distincţii şi mari ordine naţionale în semn de recunoaştere pentru serviciile aduse statului român, după 23 august 1944 devine, tot în Ministerul Finanţelor Publice, director al serviciului Datoriei Publice.

  Condamnat la 9 octombrie 1946 la opt ani temniţă grea, rămîne în detenţie pînă în ianuarie 1948, cînd instanţa de judecată îi menţine, în urma recursului prelungit, pedeapsa din 1946.

  Darius Bogdan Vâlcov (n. 25 martie 1977, Slatina) este un politician român, senator de Olt între 2012 și 2015, și primar al municipiului Slatina între 2004 și 2012, reprezentând Partidului Social Democrat (PSD).

  Pe 27 martie 2012 Darius Vâlcov și-a anunțat demisia din Partidul Democrat Liberal, fiind eliberat în data de 28 martie 2012 din funcția de Primar al Municipiului Slatina printr-un Ordin al Prefectului. În data de 10 iunie 2012, Darius Bogdan Vâlcov a fost reales de către slătineni în funcția de primar cu un procent de peste 80%.

  Din august 2014 până în decembrie 2014 a fost ministru delegat pentru buget, iar din decembrie 2014 până în martie 2015 a fost ministru al finanțelor publice.
  La data de 16 noiembrie 2015, conform Direcției Naționale Anticorupție, Darius Bogdan Vâlcov, la data faptelor primar al municipiului Slatina și senator în Parlamentul României, a devenit urmărit penal pentru infracțiunea de trafic de influență și mită.

  Inculpatul Darius Bogdan Vâlcov a pretins un procent din sumele încasate de un om de afaceri din contractele prestate cu Primăria Slatina. Sumele totale obținute ilegal se ridică la peste 4 milioane de lei.

  Procurorii au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri și conturi deținute de Darius Bogdan Vâlcov și luarea măsurii controlului judiciar pe durată de 60 de zile.
  Asadar,ambii au avut functii de demnitate publica in
  Ministerul Finantelor ..Ambii au primit 8 ani de inchisoare…
  Acum judecati si dumneavoastra care dintre cei doi a fost condamnat si inchis pe nedrept…

 2. Trist este ca cei care vin la putere, de ani buni, nu învață nimic! Continuă cu politica de “ căpătuire”, de spoliere a bugetului si de sărăcire a populației !!

 3. inca de la varsta de 29 ani acest inculpat era putred de bogat putind ajunge prin mituire presedinte pdl olt reusind in foarte scurt timp distugerea pdl in olt de frica trece la psd ajungand min de finante si mai grav este considerat de alt condamnat liviu dragnea o eminenta cenusie a guvernului rusine fara margini

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here