Un bolnav – sistemul de sănătate din România – şi un doctor la patul lui

2
291
Doctor writing a medical prescription in hospital

În calitate de vicepreşedinte al Comisiei pentru Sănătate Publică din Senat, doctorul Renică Diaconescu şi-a propus un obiectiv pe care mulţi l-ar apropia de cel al lui Don Quijote care s-a luptat cu morile de vânt. Apropo: o întrebare îmi stăruie în minte şi nu pot să nu mi-o exprim şi cu această ocazie. Oare cine a fost cu adevărat nebun? Don Quijote? Sau cei care au râs de el? Sau care doar l-au privit cu milă şi l-au compătimit? Nu cumva tocmai judecata considerată sănătoasă a celor din jur, a mea, a ta, este mai degrabă o iluzie banală, în timp ce iluziile cavalerului de la Mancha erau mai aproape de sensul profund şi adevărat al existenţei?

Totuşi, comparaţia de mai sus nu se susţine. Acţiunea lui Don Quijote are la bază o iluzie, realitatea împotriva căruia luptă el nu este totuna cu cea din mintea lui. Este aici o discordanţă flagrantă, pe care o judecată sănătoasă precum cea a servitorului Sancho Panza o sesizează imediat. În schimb, realitatea răului din sistemul de sănătate românesc nu este contestată de nimeni, ceea ce înseamnă, până la proba contrarie, că este o certitudine. Aşa că nimeni nu-l poate bănui pe doctorul Diaconescu cum că ar avea mintea plecată cu sorcova, dacă îşi propune să trateze un asemenea „uriaş” precum sistemul de sănătate românesc. Cu mintea în pioneze ne apar mai degrabă cei care se resemnează să accepte că este vorba de un rău incurabil şi încearcă să convieţuiască cu un asemenea „uriaş”, administrându-i paleative care nu fac decât să-i prelungească boala.

Revenind, doctorul Renică Diaconescu este acum la patul bolnavului, atent la toate simptomele, şi încearcă să-i prescrie un tratament adecvat. În fond, în ce constă „reţeta” doctorului slătinean? Dată fiind specializarea sa de neurolog, bineînţeles că o primă „pastilă” este destinată vindecării acestui domeniu al neurologiei, unde se întâmplă că foarte mulţi bolnavi cu AVC mor cu zile. Dacă în fiecare spital judeţean s-ar înfiinţa unităţi de stroke (un vis frumos al doctorului nostru, pentru împlinirea căruia ar fi în stare să se bată şi cu morile de vânt!), ar exista posibilitatea ca bolnavul cu accident vascular cerebral să fie tratat într-o fereastră de 4 ore de la debutul accidentului şi astfel să-i fie salvată viaţa şi, mai mult, să fie evitată rămânerea cu deficit motor. Deşi există un ordin de ministru care reglementează înfiinţarea unor astfel de unităţi de stroke, din motive obscure, asemenea unităţi nu există decât în Bucureşti şi în alte câteva oraşe mari. Or, ceea ce vrea doctorul Diaconescu este ca ele să existe în fiecare spital judeţean. Un alt proiect aflat pe agenda personală a doctorului Diaconescu este cel sugestiv intitulat „Dreptul la viaţă”, referitor la bolnavii în stare vegetativă. Ideea este ca un asemenea bolnav să poată fi internat într-un „coma center”, unde ar fi intubat şi unde ar rămâne până i s-ar sfârşi zilele. Astfel, el nu ar mai sta într-un spital, prin mila vreunui doctor.

În afară de faptul că în Comisia pentru Sănătate se lucrează la o nouă Lege a Sănătăţii, vicepreşedintele Comisiei a propus colegilor săi să se gândească şi la o formă de secundariat în aşteptare, prin care s-ar evita situaţia din sistemul actual, cu foarte mulţi medici tineri care pleacă din ţară. În ce ar consta aceasta? În aceea că un medic care nu poate intra în sistem în primul an de la absolvire, să aştepte pe o listă, timp în care el îşi poate continua specializarea într-o clinică. Şi când îi vine rândul, să meargă la postul său din teritoriu şi să rămână acolo cel puţin 2 ani, timp în care el se poate căsători, îşi poate face o casă şi nu s-ar mai gândi să plece din ţară – crede doctorul Diaconescu. Este nevoie, de asemenea, de o nouă lege a medicilor de familie, prin care aceştia să nu mai fie reduşi la rolul de „scriitori de reţete”, ci să fie puşi într-o conexiune corectă şi necesară cu medicul specialist. Şi Centrele de Permanenţă din teritoriu ar trebui regândite, importanţa lor fiind demonstrată acolo unde funcţionează. Ele reunesc 3-4 comune, de gardă fac medicii din comunele respective, pe rând, iar bolnavii se duc acolo şi nu mai dau fuga la unităţile de primiri urgenţe. Dacă la început a existat un mare entuziasm în legătură cu aceste centre, unele fiind dotate şi cu maşini de salvare, doctorul slătinean nu înţelege de ce, treptat, interesul pentru ele a scăzut, pentru ca în prezent să nu mai existe decât puţine în ţară.

În sfârşit, se poate vorbi şi de unele lucruri bune care s-au făcut până acum, cum ar fi creşterea salariilor personalului sanitar sau dotarea spitalelor judeţene cu tomograf şi aparatură de specialitate. Dar nu este nici pe departe suficient. Răul din sistemul de sănătate este profund şi nu poate fi dat afară numai prin slujbe de exorcizare. Sunt necesare mult mai multe măsuri concrete care să conducă la îmbunătăţiri vizibile, inclusiv pe partea hotelieră a spitalelor. Adică saloanele să fie mai primitoare, mai confortabile, hrana mai consistentă, totul să arate curat şi frumos ca în hotelurile cu multe stele.

Întrebat, cu o anumită ocazie, cum reuşeşte să reziste pe două fronturi, al medicinii şi al politicii, senatorul oltean a zâmbit pe sub mustaţă şi ne-a asigurat că nu este vorba de a lupta pe două fronturi, nu este în război cu nimeni, ci este, în realitate, ca şi cum ar avea două amante care ştiu una de alta, situaţie în care trebuie neapărat să le împace pe amândouă, să nu se supere niciuna.

2 COMENTARII

 1. Un medic concediat de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sanpetru, dr. Horia Ionut Leoveanu, a facut dezvaluiri socante despre modul in care sunt tratati bolnavii, teroarea sub care lucreaza personalul si abuzurile care se fac. -Cadavrele erau tinute intr-o camera dezafectata a sectiei de la parter, timp mai multe zile, pacientii erau tratati numai de TBC, chiar daca aveau si alte afectiuni, iar externarile se faceau preferential-, spune Leoveanu. Acestea sunt insa doar o parte din neregulile descrise de Ionut Leoveanu.

  Medicul Horia Ionut Leoveanu a fost angajat la Spitalul TBC din Sanpetru in iunie 2000. Nu este pneumolog, dar are specializare in medicina generala. Sustine ca medicul Gheorghe Lupu l-a impiedicat sa-si faca meseria. -Am fost efectiv sechestrat in cabinet. Nu puteam examina nici un bolnav si nici sa fac vreo mentiune in fisa. Am observat apoi neregulile la medicamente. Pacientii primeau doar tratament pentru TBC. Daca aveau si alte afectiuni, nu erau tratati. Medicul Lupu ridica din sertare medicatia primita de bolnavi pentru alte afectiuni-, sustine dr. Leoveanu.

  Acuzat de omor

  -Am avut un pacient pe nume Andreuca. Suferea de hipertensiune. I-am prescris medicamente pentru aceasta boala. Medicul Lupu a sistat tratamentul dupa trei zile. Starea pacientului s-a inrautatit. Medicul Lupu i-a prescris Furosemid, dar a fost prea tarziu. Bolnavul a facut un accident cerebral. A fost transferat la Neurologie, unde a decedat-, continua medicul Leoveanu. Cazurile sociale nu prezentau interes pentru Spitalul TBC. -Medicul Lupu a refuzat sa efectueze controale pacientilor considerati cazuri sociale. Spunea ca oricum mor si ce conteaza un tigan in minus. Aceste cazuri mi se repartizau mie. Am fost nevoit sa apelez la colegii de alte specialiatti pentru a transfera acesti bolnavi la alte unitati spitalicesti pentru a primi tratament-, spune medicul concediat.

  Morga in salon

  O alta problema strigatoare la cer, afirma medicul Leoveanu, se refera la cazurile terminale sau la pacientii decedati care nu aveau acte de identitate. -Cadavrele era tinute intr-o camera dezafectata a sectiei de la parter, timp de mai multe zile. Am vazut cu groaza cum un om slab ca batul se umfla ca un balon. Ca sa nu mai vorbim de miros si de focarul de infectie-.

  Personalul, redus la tacere

  Medicul spune ca intreg personalul este terorizat. -Toata lumea tace, desi multi stiu ce se intampla. Angajatii au fost obligati sa plateasca din banii lor costul examenului periodic. Proviziile de iarna ale medicului Lupu erau facute de bucataresele spitalului. De multe ori a luat muncitorii de la spital ca sa-i construiasca lui casa. Isi crestea porcii cu resturile de alimente de la spital. Prin tot spitalul se plimbau caini. Am fost la un pas sa iau paduchi. Spitalul a primit o amenda substantiala de la Sanepid, bani care au fost imputati personalului. Fiecarui angajat i s-au retinut din salariu 150.000 – 200.000 de lei-, a mai spus medicul.

  Externari preferentiale

  Spitalul din Sanpetru nu mai are de doi ani o ambulanta proprie. -Bolnavii isi duceau analizele cu masina personala. Si externarile se faceau preferenaial. Daca un bolnav era descoperit in stare de ebrietate, trebuia sa-l externezi. Mergeau apoi la medicul Lupu in dispensar, dadeau ceva si erau din nou internati. Medicul Lupu a efectuat mai multe garzi decat este legal. I-a obligat pe unii dintre colegi sa i le cedeze. Astfel putea lua doua salarii, desi incalca legea-, a mai spus medicul.

  Frig in saloane

  Desi exista o dispozitie de la Casa de Asigurari de Sanatate, bolnavii au fost lasati sa tremure de frig. -CNAS a dispus furnizarea de caldura de la inceputul lunii noiembrie, dar centrala termica a spitalului a fost pornita abia in 15 noiembrie, cu regim redus peste noapte. Bolnavii au inceput sa se planga, deoarece tuberculosii au mare nevoie de caldura. Cand am fost de garda, am cerut fochistului sa porneasca centrala pentru ca in saloane erau doar 17 grade-, povesteste medicul. Conducerea nu a facut nimic. Conducerea spitalului nu a luat nici o masura de remediere a problemelor. -L-am informat pe directorul Ciobanu, dar stia care este situatia. Mi-a spus ca asa este omul, nu are ce face. Apoi mi-a prezentat actul de concediere si mi-a spus ca de la 1 martie nu mai lucrez acolo-, afirma dr. Leoveanu.

  Scuze prin acuze

  Dr. Gheorghe Lupu spune ca intreaga poveste este o razbunare a dr. Leoveanu. -Din cauza lui am primit amenda de la DSP. A facut o sesizare si au venit in control chiar cand s-a terminat micul dejun si mesele nu erau inca sterse. Este adevarat ca amenda a fost platita din banii celor vinovati pentru asta-, a declarat ieri dr. Lupu.

  In privinta camerei mortuare, Dr. Lupu spune ca aceasta este dezinfectata dupa ce cadavrele sunt ridicate. Cat despre porcii despre care vorbea dr. Leoveanu, seful sectiei spune ca acestia sunt ai unor angajati care locuiesc in fostele cladiri ale spitalului. -Oamenii si-au facut gospodarie si isi mai cresc animale-, a explicat dr. Lupu.

  • Ce poti sa mai raspunzi cand ei au sters din cele 12 comentarii existente si au lasat numai sapte si au blocat postarea comentariilor.Mai multa marsevenie nici ca se poate si nici ca se poarta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here