Paul Stănescu: „DA pentru Olt – Romanați, DA pentru istoria mândră a oltenilor”

8
513

În această toamnă, toți oltenii sunt așteptați la urne, în cadrul referendumului local stabilit în vară prin hotărâre a Consiliului Județean Olt. Denumirea istorică Romanați va fi alipită actualului nume al județului, în cazul validării consultării, devenind Olt-Romanați.

Senatorul de Olt Paul Stănescu  este de părere că pentru toți oltenii mândrii de istoria și cultura lor locală, participarea la referendum va fi un test civic prin care vor putea arăta că nu sunt cu nimic mai prejos decât alte județe care au făcut din istoria lor o carte de vizită. Este pentru prima dată când există o astfel de inițiativă de completare a numelui unui județ din considerente istorice și culturale. Până acum, referendumurile au urmărit doar interese politice și/sau economice. Alba, Timișoara sau Iași pun tot timpul accentul pe importanța lor istorică. Însă și Oltul are la fel de multe motive pentru a pune pe masă propria sa carte de vizită. Dacă vor spune ”DA” la acest referendum, oltenii vor putea scoate la lumină istoria locală care este, de fapt, istorie națională. Nu multă lume știe, de exemplu, că în Romanațiul de altă dată, la Islaz, s-a semnat proclamația care a pornit Revoluția de la 1848, fiind citită de Popa Șapcă din Celei, membru al Guvernului Provizoriu , a declarat Paul Stănescu referior la acest subiect.

Denumirea istorică Romanați va fi alipită actualului nume al județului, în cazul validării referendumului, devenind Olt-Romanați. Totodată, în opinia demnitarului otean, referendumul nu are o miză politică partizană, întrucât decizia de a mobiliza cetățenii pentru a susține această inițiativă, a fost luată, de fapt, de către un grup de inițiativă format din parlamentari din toate partidele, din reprezentanți ai instituțiilor, primari, viceprimari, episcopul Slatinei şi Romanaților. Membrii acestui grup ad-hoc, care s-au întâlnit anul acesta pe 22 aprilie la Caracal în fața tuturor reprezentanților mass-media, au susținut că această inițiativă reprezintă o reparație morală și istorică față de toți cetățenii județului Olt. Creșterea prestigiului local ar trebui să fie o miză destul de importantă pentru o participare puternică la vot. În fond, nicio comunitate nu poate să nu țină cont de istoria sa, iar județul Olt are nevoie de un astfel de proiect pentru a arăta că este mai mult decât o unitate administrativ teritorială. Este un județ cu greutate istorică ce merită promovată și cunoscută mai bine de către toți românii , a mai declarat Stănescu.

În ceea ce privește ”problemele” administrative, Paul Stănescu spune că acestea nu există. Autoritățile au anunțat deja că documentele oficiale nu vor trebui schimbate, deci nu vor fi nici costuri și nici eforturi administrative care să-i împovăreze pe olteni.

 

8 COMENTARII

  1. Ar fi de ras daca nu ar fi de plans. Eu si prietenii mei vom vota impotriva acestei bazaconii. Marea majoritate ne-am nascut si crescut cu numele judetului Olt. V-ati trezit acum cu aceste tampenii si vreti sa sustinem asa ceva ?! Sper ca oltenii sa fie rationali si sa nu voteze aceasta schimbare. Ne dorim schimbare in politica, vrem autostrazi, locuri de munca, nu astfel de smecherii care cine stie ce ascund.

  2. Zice dl. „senator” Paul Stănescu: „DA pentru Olt – Romanați, DA pentru istoria mândră a oltenilor”. Ca sa vezi!! A terminat de rezolvat toate probleme jud. Olt si mai ramasese doar asta !! Insa, de unde stie personajul respectiv ca muntenii (majoritari) din adevaratul judet Olt (situat in regiunea istorica Muntenia), vor sa fie parte a „istoriei mandre a oltenilor”?!?!? Jud. OLT a fost infiintat in actuala configuratie teritoriala in 1968, prin includerea fostului jud. Romanati, pe criterii strict economice. Lucru care este cat se poate de evident si astazi. Mun. Slatina, capitala jud. Olt , este unul dintre cele mai industrializate orase din sudul Romaniei. Aproape toata economia jud. Olt este sustinuta de zona Slatinei !! Care este contributia romanatenilor („mandrilor olteni”)? Zero!!!! Este cat se poate de clar ca aceasta paranghelie are doar un accentuat caracter electoral. In conditiile in care in zona saracia, mizeria, comune intregi fara infrastructura minima, scoli mizerabile, lipsa asistentei sanitare,somajul, infractionalitatea,etc., sunt realitati crunte cu care cetatenii se confrunta zilnic, Stanescu, Oprescu si ceilalti, nu au gasit nimc mai bun de facut decat sa schimbe numele judetului!! Nu ar fi fost mult mai bine sa atraga niste investitii in zona Caracal-Corabia-Draganesti care, intr-adevar, sa fie folositoare pentru oamenii din zona?? Eu cred ca aceste lucruri sunt intr-adevar necesare oamenilor, nu tampenii de genul „referendumului”!!!!!!!!!

    • Grig@
      Ălea sunt pt.cei care sunt” proscriși „ș i nu se înscriu pe linia normală.Adică,nu sunteți ìn ton cu politica lor.
      Parcă știam că presa este echidistanță,este câinele de pază a democrației.Nu mai e valabil?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here