Rotunda în sărbătoare

0
577

Rotunda – un punct important pe harta judeţului Olt, mai ales datorită agriculturii performante care se practică aici prin societatea DANCOR. Dar comuna Rotunda are şi alte motive care îi dau dreptul să se considere binecuvântată de Dumnezeu. Unul dintre acestea, cu siguranţă cel mai însemnat, constă în hărnicia locuitorilor săi care au reuşit să ridice localitatea pe un solid piedestal al bunăstării. Rotunda reprezintă astăzi una dintre zonele ruralului românesc unde se trăieşte bine. Mai ales de când primar este Vergil Sârbu, lucrurile au intrat definitiv într-o ordine a normalităţii după care a jinduit o ţară întreagă în anii crunţi ai tranziţiei postdecembriste.

Făcând echipă bună, un adevărat tandem, cu un devotat fiu al satului în persoana deputatului Dan Ciocan, un om al locului în cel mai frumos sens al cuvântului, primarul Vergil Sârbu a reuşit să urnească din loc căruţa dezvoltării în comuna sa şi să o conducă pe un drum sigur, pe parcursul căruia însă mai sunt multe de realizat. S-au făcut multe în Rotunda, dar încă multe mai sunt de făcut, iar primarul Vergil Sârbu, în ciuda unei slăbiciuni fizice evidente, este decis să pună pe altarul binelui comunităţii şi ultima picătură de energie. Şi nu este singur în lupta sa cu problemele administrative. Îl are alături pe cel mai apropiat şi mai fidel colaborator, pe deputatul Dan Ciocan, dar şi întreaga conducere administrativă a judeţului Olt, care a ţinut să-şi demonstreze interesul faţă de această comună participând in corpore la sărbătoarea „ZIUA COMUNEI ROTUNDA”.

Duminică, 10 septembrie 2017, locuitorii din Rotunda au petrecut şi s-au bucurat împreună cu ocazia celei de-a X-a ediţii a zilei comunei lor, o zi precedată de un alt eveniment important din viaţa comunei, şi anume bâlciul anual. Primarul Vergil Sârbu şi-a invitat concetăţenii să petreacă de ziua lor, a tuturor, începând cu ora 17,00, pe stadionul din localitate, în jurul tarabelor cu mici, bere, dulciuri, chilipiruri, a tiribombelor şi toboganelor gonflabile, dar mai ales în faţa scenei pe care au evoluat artişti consacraţi şi în devenire. Referitor la aceştia din urmă, cei care au deschis petrecerea, ne face o deosebită plăcere să remarcăm toate grupurile de copii deosebit de talentaţi care s-au perindat pe scenă, în prezentarea profesionistă a lui Romică Preoteasa: grupul de copii îndrumat de Victoriţa Cică, grupul de copii de la Deveselu, îndrumat de prof. Enache şi, bineînţeles, grupul de copii „Muguraşii de Romanaţi” din Rotunda, îndrumat de Dumitru Sârbu.

La un moment dat, pe scenă a urcat şi o impresionantă delegaţie din partea Consiliului Judeţean Olt, în frunte cu preşedintele Marius Oprescu. Şi au fost atât de mulţi, că mare parte din această delegaţie nici nu a avut loc pe scenă. În cuvântul său, în faţa unui „careu de aşi” precum Virgil Delureanu, Renică Diaconescu, Alexandru Stănescu, Dan Ciocan, Silviu Neacşu etc., Marius Oprescu i-a felicitat pe locuitorii din Rotunda şi pe primarul lor pentru realizările de până acum şi le-a promis tot sprijinul în continuare. O deosebită plăcere ne-a făcut să-l revedem cu această ocazie pe fostul primar din Vişina, Constantin Stănescu, octogenarul fără vârstă, cu bucuria de a trăi citindu-i-se în ochi, la fel de jovial şi de plin de viaţă precum îl ştiam. La polul opus în ce priveşte starea emoţională am fost aduşi de revederea generalului Lucescu, avocatul apărării în sinistrul proces al soţilor Ceauşescu.

În continuare, pe scena amenajată pe stadionul local, în acompaniamentul orchestrei Ansamblului Folcloric „Doina Oltului”, au urcat şi i-au încântat pe cei peste 2000 de participanţi la această sărbătoare artişti consacraţi precum Neta Soare, Maria Ghinea, Ion Creţeanu, Victoriţa Cică, Gabriel Zăvoreanu şi alţii. Nelipsitul foc de artificii din final a fost cireaşa de pe tortul unei petreceri oferite cu generozitate locuitorilor din Rotunda, de către primarul Vergil Sârbu şi Consiliul Local, întru cinstirea hărniciei cu care, cu toţii, contribuie la înflorirea comunei.