Pompierii olteni vor marca 169 de ani de existență

0
198

Luni-11 septembrie 2017, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt, a avut loc o conferință de presă pe tema aniversării a 169 de ani de la eroica bătălie din Dealul Spirii. Conferința a fost susținută de locotenent-colonelul Adrian Tănase – Inspector Şef ISU Olt și plutonierul major Alin Băsășteanu – purtător de cuvânt ISU Olt.

Ziua de 13 Septembrie a fost sărbătorită dintotdeauna ca fiind Ziua Pompierilor din România și a fost oficializată prin Legea 121 din 1996, privind organizarea și funcționarea Corpului Pompierilor Militari, dar și prin Hotărârea Guvernului 1490/2001 pentru aprobarea regulamentului de organizare și funcționare a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Cu această ocazie, marți-12 septembrie, va avea loc o prezentare a tehnicii de intervenție, în orașul Drăgănești-Olt, la Muzeul Câmpiei Boianului-Traian Zorzoliu. „Am ales aceasta locație pentru a duce un omagiu domnului director Traian Zorzoliu, cel care și-a dedicat întreaga viață culturii și tradițiilor românești, dar și pentru a readuce în atenția publicului secția dedicată „Istoriei focului” care funcționează în acest muzeu. Cei care vor participa la evenimentul din  orașul Drăgănești Olt vor putea vedea echipamentele folosite de-a lungul istoriei de formațiunile de pompieri, dar și autospecialele moderne cu care pompierii militari acționează pentru gestionarea situațiilor de urgență”, a spus în cadrul conferinței locotenent-colonelul Adrian Tănase, inspector șef ISU Olt.

Porți deschise la ISU Olt

Miercuri- 13 septembrie, porțile subunităților din cadrul ISU Olt se vor deschide pentru cei care doresc să cunoască o parte din tehnica de intervenție a pompierilor. „În municipiul Slatina, în data de 13 septembrie, începând cu ora 11.00, va avea loc un ceremonial militar, care se va încheia cu defilarea Gărzii de Onoare și a autospecialelor ISU Olt. Ceremonialul se va avea loc pe bulevardul A. I. Cuza, în zona Instituției Prefectului – județul Olt, iar după încheierea defilării, în parcarea Instituției Prefectului, se va desfășura un exercițiu demonstrativ. Tot pentru cetățeni, în aceeași zonă, vor fi organizate o serie de ateliere de lucru și de prezentări a echipamentelor din dotare”, a mai declarat Adrian Tănase.

În contextul sărbătoririi Zilei Pompierilor din România, ISU Olt cu sprijinul Asociației Sportive „Pompierul” Olt va organiza competiții de minifotbal, pescuit sportiv și șah pentru cadrele unității. Sportivii care se vor clasa pe primele trei locuri la aceste competiții vor fi premiați de către Asociația Sportivă „Pompierul” Olt.

Tot miercuri, 13 septembrie, în municipiul București, la Monumentul Eroilor Pompieri, din Calea 13 Septembrie, va avea loc un ceremonial militar în cadrul căruia, Președintele României va înmâna Drapelele de Luptă pentru 11 Inspectorate pentru Situații de Urgență din tară. La festivitate vor participa și Inspectorii Șefi ai tuturor Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din țară.

Totodată, cu ocazia Zilei Pompierilor din România, în data de 09 septembrie, s-a desfășurat un ceremonial religios la mormântului pompierului erou, din comuna Valea Mare, Sublocotenent post-mortem Ionuț-Cristian Ungureanu, care și-a pierdut viața în incendiul puternic, din 26 mai 2010, izbucnit la un complex comercial din București.