Jandarmii olteni, în luptă cu braconierii

0
249

Luni, 31 iulie 2017, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt, a avut loc o conferință de presă în cadrul căreia au fost prezentate activitățile de prevenire și combatere a braconajului piscicol, desfășurate de Jandarmeria Olt de la începutul anului 2017 până în prezent. Conferința a fost susținută de primul adjunct al inspectorului șef, colonel Marin BOATĂ, alături de ofițerul specialist în prevenirea și combaterea faptelor antisociale și purtătorul de cuvânt al instituției.

Potrivit datelor prezentate de reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt, în perioada 01.01 – 27.07.2017, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Olt a organizat şi desfăşurat, atât în misiuni proprii cât şi pe timpul misiunilor desfăşurate în comun cu alte instituţii abilitate, 132 acţiuni de verificare a respectării normelor legale privind desfăşurarea activităţilor de pescuit comercial şi recreativ-sportiv, în zona de competenţă.

„Au fost întocmite în total acte de sesizare pentru 65 de fapte de natură penală, fiind identificaţi şi predaţi organelor de urmărire penală 61 de autori. Cu ocazia constatării faptelor de natură penală, efectivele de jandarmi au indisponibilizat în total 155,705 kg de peşte, 6.365 metri liniari de unelte de pescuit de tip setcă (3785 metri de setcă confecţionată din plasă monofilament şi 2.580 metri de setcă confecţionată din plasă trifilament), 2 unelte de tip prostovol, 4 lansete prevăzute cu unelte pentru greblare/harponare şi o unealtă tip pripon prevăzut cu 35 de cârlige. În funcţie de locul constatării faptelor şi a stării fizice a peştelui indisponibilizat, acesta a fost predat unor centre de valorificare în vederea comercializării/redat mediului prin deversare în apa râului Olt, după caz. Celelalte bunuri indisponibilizate au fost predate împreună cu actele de constatare şi persoanele în cauză, organelor de urmărire penală competente, conform prevederilor legale”, conform datelor puse la dispoziție de reprezentanții instituției.

Totodată,  efectivele Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt au aplicat 146 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 49.900 lei, din care 40 au fost avertismente scrise şi 106 au fost amenzi.

În zona Podului Rutier de peste Râul Olt, care face legătura între Slatina şi Slătioara, zonă cunoscută ca fiind frecventată de persoane care desfăşoară activităţi de comercializare fără documente legale a peştelui, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Olt a organizat în sistem propriu 74 acţiuni pe linia combaterii acestui gen de fapte. În urma acestor activităţi au fost întocmite acte de sesizare pentru 32 fapte de natură penală, fiind depistaţi şi predaţi organelor de urmărire penală 32 de autori. Totodată, în urma acestor activităţi a fost indisponibilizată cantitatea de 140,505 kg. de peşte care a fost redat mediului prin deversare în apa Râului Olt. În această zonă, pe timpul executării misiunilor în comun cu efectivele din cadrul Poliţiei Municipiului Slatina, au mai fost constatate 2 fapte de natură penală fiind depistaţi 2 autori şi indisponibilizată cantitatea de 10 kg de peşte.