Președintele Colegiului Farmaciștilor Olt: „Produsele farmaceutice în copie sunt subdozate. Eu nu m-aș trata niciodată cu o copie”

0
482

Medicamentele originale pentru tratarea diferitelor afecțiuni au devenit tot mai rare pe rafturile farmaciilor din judeţ. Farmaciştii olteni se plâng că nu se pot aproviziona cu produse de import, de la marii producători din lume, multe lipsind din depozite.

În opinia președintelui Colegiului Farmaciștilor Olt, Luiza Drăgoi, aceste probleme sunt generate în principal de faptul că România are prețurile foarte mici la medicamente, iar marile companii farmaceutice din lume țin la preț când vine vorba de produse originale. Luiza Drăgoi a dat ca exemplu produsele pentru colesterol, cum este Plavixul. „Da cam sunt probleme în ideea că nu prea găsim toate medicamentele de care avem nevoie, produsele  ăstea de import. Nu prea găsim medicamente. Asta ar fi prima și prima problemă. Produsele de import sunt foarte deficitare, de la fimele foarte mari, gen Roche, Pfizer , Pasteur, adică cei mai mari producători din lume. Sunt problemele acestea pentru că România are prețurile foarte mici la medicamente  și nu vor să le dea produsele originale cu prețurile acestea pentru că la 5-6 lei un produs original nici cutia și cu blisterele nu se mai scot. Deci din cauza aceasta.   La vaccinuri am văzut că au acceptat prețurile ca să poată să le aducă au acceptat prețurile care le-au pus ei. Deci nu le convine să le aducă pentru că nu poți. Adevărul este că nu poți să dai o cutie de Trombex la preț cu o cutie de Plavix. Unul este un produs original are un patent obținut, iar celălalt este o copie”, a subliniat Drăgoi.Farmacistul slătinean susţine că nu s-ar trata niciodată cu o copie unui produs farmaceutic întrucât aceasta este subdozată. „Eu spre exemplu sunt cu ele în mână și nu m-aș trata niciodată cu o copie. M-aș trata doar cu produsul original, adică ce să iau un fel de apă de ploaie. Se știe că produsele în copie sunt subdozate. Plavixul este original și Trombexul este o copie a lui. Din fericire Trombexul este o copie bună, dar sunt și produse care au copii foarte proaste”, a adăugat Drăgoi. De asemenea, farmaciile sunt deficitare în ceea ce priveşte produsele originale pentru tensiune sau în ce priveşte insulinele.  „Da, insulinele sunt iar o problemă. Trebuie să stai să aștepți când ai o rețetă. S-a făcut un canal scanezi rețeta o trimiți și sunt cam obligați într-o zi două să trimită produsul, dar nu prea se întâmplă tot timpul adică sunt produse din acestea inovative, rare, care nu au concurent și care se găsesc greu și insulinele sunt unele dintre ele , dar am înțeles că și oncologia are probleme dar eu nu știu  să vă spun exact pentru că nu dau la farmacie la mine așa ceva. Nu am cazuistică. Nu-mi  vin rețete pentru că sunt departe de spital”, a conchis preşedintele Colegiului Farmaciştilor Olt.

Ilie Bîzoi