Trofeul Festivalului „Căluşul Românesc” Caracal 2017,a fost câştigat de Formaţia de căluşari Sârbii Măgura Olt

0
435
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

S-a încheiat editia a 48-a a Festivalului Internaţional de Folclor „Căluşul Românesc. Timp de trei zile Caracalul s-a aflat în sărbătoare. O sărbătoare la care şi-au adus contribuţia cetele de căluşari din Oltenia şi Muntenia, căluşerii din Banat şi Transilvania, căiuţii din Moldova, numeroase Ansambluri Folclorice din ţară, dar şi două Ansambluri din afara ţării, Group of folk dancers the Malvern Swordsmen Worcestershire (Anglia) şi  Ansamblul „Chudesiva din Pazardzhik-Bulgaria. Preţ de trei zile Caracalul a fost Capitala  celui mai dinamic şi mai spectaculos dans al folclorului  românesc ,Căluşul. După o paradă a portului popular desfăşurată cu alai pe stăzile municipiului ,la care au participat toate cetele de căluşari şi Ansamblurile invitate la Festival,după primirea acestora pe platoul din faţa Primăriei de către primarul Liviu Radu şi viceprimarul Octavian Stănescu, au urmat trei seri în care cetele de căluşari s-au întrecut în focul dansului căluşeresc cu măiestrie şi spectaculozitate pe scena Teatrului de Vară din localitate. Duminică dimineaţa, conducătorii cetelor de căluşari şi ai Ansamblurilor invitate alături de membrii juriului, au fost primiti în sala de consiliu a Primăriei de către primarul localităţii domnul Liviu Radu, s-au făcut prezentările,s-a trecut la amabităţi s-au schimbat impresii,după care a urmat  un simpozion dedicat în exclusivitate dansului căluşeresc. Ultima seară a Festivalului, poate şi cea mai importantă, pentru căluşari dar şi pentru publicul spectator care a umplut până la refuz sala Teatrului de vară, a fost una foarte spectaculoasă, prelungind maratonul căluşeresc până aproape de miezul nopţii. A urmat Gala Laureaţilor şi momentul premierii:

Premiul pentru vătaf- Ţenea Teodor -Cezieni Olt

Secţiunea elaborare scenică

Menţiune   – Dobrun Olt

Premiul III   – Ansambul „Romanaţi” Caracal

Premiul II  – Grădinile Olt

Premiul I – Osica de Jos Olt

Secţiunea Obicei căluşeresc

Menţiune – Crăciunei Olt

Premiul III – Potcoava Olt

Premiul II – Giurgiţa Dolj

Premiul I – Oporelu Olt

Trofeul Festivalului Internaţional de Folclor” Căluşul Românesc” ediţia a 48-a – Sârbii Măgura judeţul Olt

Felicitări câştigătorilor! Felicitări şi organizatorilor, Centrul Cultural Municipal Caracal cu spijinul Primăriei Municipiului Caracal şi al Consiliului Local, care timp de trei zile s-a descurcat cu brio de greaua dar frumoasa misiune pe care au avut-o. Bravo !

Au fost trei zile în care bucuria dansului căluşeresc, a portului şi tradiţiilor populare, a învăluit urbea din inima Câmpiei Romanaţiului, trei zile care ne-au readus speranţa că nimic nu este pierdut şi ne-au reamintit faptul că tradiţia şi rădăcinile folclorului românesc sunt puternic ancorate în glia străbună.

Doru Tudor