Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în județul Olt. De data aceasta, pesta a apărut într-o gospodărie din Osica de Sus.
Boala a fost confirmată la doi godaci morți în gospodăria unui localnic.
După finalizarea anchetei epidemiologice, reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Olt vor decide ce măsuri vor lua.
Numărul total al focarelor de pesta porcină africană la porcii domestici (PPA) din județul Olt a ajuns astfel la 6, din care patru la porcii domestici din gospodării ale populației din localitatea Rusănești și un focar la Cilieni. De asemenea, au mai fost confirmate și două cazuri de pestă porcină africană la porcii mistreți din fondul de vânătoare 43 Frunzaru, de pe raza satului Pestra din comuna Dăneasa.
Atașat comunicatul de presă:
În data de 23 decembrie a fost confirmată prezența, virusului Pestei Porcine Africane de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, la două cadavre de porci domestici dintr-o gospodărie din comuna Osica de Sus, județul Olt.
În urma confirmării diagnosticului, gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială și au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației.
Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt reunit astăzi, 24.12.2018, a dispus, conform planului de măsuri adoptate, pentru a preveni răspândirea bolii, uciderea preventivă a porcinelor din gopodărie, evaluarea acestora și ecarisarea carcaselor.
Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator, de la animalele eliminate.
DSVSA Olt reia apelul către cetățeni să notifice orice modificare de status identificată la animalele existente sau eveniment înregistrat(mortalitate) medicului veterinar de libera paractică împuternicit și DSVSA Olt în vederea aplicării în termen imediat a măsurilor de supraveghere, monitorizare și control de către autoritatea competentă teritorială.
Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri conform prevederilor HG 1214/2009, modificată și completată prin HG 484/2018.
DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.