Cel mai recent succes al juniorului Andrei Firaru s-a consemnat în prima jumătate a acestui octombrie încărcat de miresmele toamnei, când au avut loc Selecţiile Naţionale categoria 13 ani, la Centrul Naţional de Tenis Bucureşti. Aici s-au întâlnit cei mai buni 16 copii din ţară; după turul eliminatoriu, au rămas în concurs 8 jucatori. Aceştia s-au luptat în continuare în sistem Round Robin, mai exact fiecare cu fiecare, fiind din acest punct de vedere cel mai relevant concurs la nivel naţional. După 6 victorii obţinute, Andrei Firaru a ajuns să joace finala turneului, în compania favoritului competiţiei, craioveanul Mihai Alexandru Coman, actualul lider al clasamentului de 14 ani şi un mult mai experimentat jucător la nivel european. Primul set a fost câştigat de Andrei Firaru cu un joc perfect, însă forţa în plus şi experienţa craioveanului şi-au spus cuvântul în următoarele două seturi. Ca vicecampion naţional la categoria sa de vârstă, Andrei Firaru se situează, aşadar, printre speranţele certe ale tenisului de câmp românesc.
Nici nu s-au stins ecourile Selecţiilor Naţionale, că Andrei Firaru, exact a doua zi, adică în 12 octombrie, era la Sofia, pentru a participa la un turneu internaţional de juniori categoria 16 ani. Deşi majoritatea concurenţilor aveau 16 ani, Andrei Firaru s-a descurcat mai mult decât onorabil, reuşind să treacă de faza meciurilor de calificare şi să obţină primele puncte pe tabloul principal.
Poate că peste câţiva ani vom avea fericirea să scriem despre primul slătinean care va juca în turneele internaţionale de tenis de câmp, alături de marii campioni ai lumii. Şi care va sparge bariera Top 100, tinzând spre locul 1. Căci încă elevul de gimnaziu, Andrei Firaru, are talent cu carul, pasiune şi ambiţie, de asemenea. De la vârsta de 6 ani şi jumătate, de când joacă tenis, rezultatele obţinute până acum îi dau dreptul să viseze frumos. Activeaza la clubul ACS Pro Sport 2009, unde se pregăteşte cu profesorul Mihnea Maican. Este speranţa tenisului de câmp juvenil din oraşul nostru.
Visează să devină mare campion, dar deja se confruntă cu două probleme: prima este că singurii care l-au susţinut pănă acum sunt părinţii săi. Or, de acum încolo, are nevoie să participle la cât mai multe turnee internaţionale, ceea ce presupune cheltuieli cărora părinţii nu vor mai putea să le facă faţă la un moment dat. Pentru că Federaţia Română de Tenis nu dispune de fonduri destinate susţinerii tinerilor jucători, precum se întâmplă în alte ţări, va fi nevoie de susţinere financiară din partea unor sponsori, care sa aiba suficientă încredere că potenţialul lui Andrei Firaru este unul de natură să-l conducă pe cele mai înalte culmi ale performanţei. A doua problemă este că aici, în Slatina, nu există încă teren cu suprafaţă de hard pe care să se antreneze. Există, la Clubul Nautic din Slatina, un proiect în implementare, care prevede amenajarea a 6 terenuri de tenis de câmp, 3 cu suprafaţă de zgură şi 3 cu suprafaţă rapidă. Două dintre acestea din urmă vor fi acoperite, dar până la finalizarea proiectului încă va mai trece multă apă pe Olt. Iar Campionatele Naţionale de Tenis, care se joacă pe hard, încep pe 10 decembrie…
Constantin Smedescu