Sate pe cale de dispariţie în județ

0
1556

„Veşnicia s-a născut la sat”, spunea marele Lucian Blaga. Dar nici aici lucrurile nu durează pentru totdeauna. Mărturie stau zecile, poate chiar sutele de case din județ, care cândva erau pline de viaţă, iar acum sunt aproape părăsite.

Mai multe sate din judeţul nostru sunt pe cale de dispariţie. Depopularea localităţilor din această zonă este determinata de exodul tinerilor, care caută locuri de muncă la oraşe, dar şi de nepăsarea şi neimplicarea administraţiilor locale care privesc neputincioase la acest fenomen. Rămaşi singuri şi fără putere de muncă, şi bătrânii şi-au părăsit casele şi s-au mutat la civilizaţie. Există şi sate care îmbătrânesc şi mor odată cu locuitorii lor.

Potrivit rezultatelor ultimului recensământ în Olt sunt multe sate în care îşi mai duc zilele o mână de oameni. În judeţul Olt, numărul satelor pe cale de dispariţie creşte alarmant de la o zi la alta şi nimeni nu face nimic. Autorităţile judeţene şi locale din aceste zone cu risc mare de dispariţie de pe harta judeţului nu fac nimic în acest sens şi ridică neputincioase din umeri. Fenomenul nu este spectaculos şi nici de azi, de ieri. Vine de departe şi este cauzat de politici mereu îndreptate împotriva oamenilor, ba de colectivizare forţată, ba de industrializare şi de pauperizare ori de redare a proprietăţilor funciare unor oameni care au trăit acele dureroase experimente anterioare şi care şi-au pierdut, pentru totdeauna, simţul de a fi stăpâni şi dorinţa de a-şi munci propriul pământ. Potrivit rezultatelor ultimului recensământ în Olt sunt multe sate în care populaţia este cam cât o familie mai numeroasă. Primul sat pe lista cu cele care în curând vor rămâne fără locuitori este Stupina din comuna Cârlogani. Potrivit informaţiilor noastre, la ora actuală în satul respectiv mai sunt doar cinci locuitori. Nu departe de momentul în care vor deveni amintire mai sunt şi satele Pielcani şi Gruiu din comuna Făgeţelu, unde cu greu mai numeri câteva zeci de suflete. Situaţia este la fel şi la Tătuleşti, în satul Lunca, care mai număra la recensământ doar vreo 22 de suflete şi Greereşti de la Leleasca, unde recenzorii au trecut în dreptul populaţiei doar 30. Locuitori puțini au rămas și la Spineni, autoritățile se plâng de faptul că multe case sunt părăsite. După ce bătrânii au murit, copii nu prea au intenția să revină în satul natal și țin casele zăvorâte cu lacăte, prețul caselor de vânzare este destul de mic în zonă și nu se încumetă să le pună în vânzare. Fără dezvoltare economică pe teritoriul acestor sate ori în apropiere şi drumuri, nimeni şi nimic nu le mai poate salva. Factorii politici îşi amintesc de micile aşezări doar când fiecare vot contează, în rest doar Dumnezeu le are în pază, pe ele şi pe oamenii care mai trăiesc acolo. Salvaţi satele oltene! Este deja mult prea târziu pentru multe dintre ele!