Emoţia primei zile de şcoală, cunoaşterea colegilor de clasă şi a învăţătoarei sunt momente de referinţă în viaţa fiecărui copil. Dacă cei mai mulţi copii au mers luni la şcoală de mână cu părinţii, situaţia nu a fost aceeaşi şi pentru cei din centrele de plasament. Fără părinţi sau bunici lângă ei, având alături doar asistenţii maternali sau sociali ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Olt, aceşti copii au păşit, unii dintre ei în clasa zero.
Nu mai puțin de 12 copii din Olt au păşit ieri pentru prima dată în sala de clasă însoţiţi de… educatorii de grupă. Nu sunt cu nimic mai prejos decât ceilalţi copii, însă au avut neşansa să se nască în familii cu posibilităţi materiale reduse ca să îi poată creşte, acestea renunţând cu prea mare uşurinţă la ei.
„Astăzi este o zi specială şi pentru copiii din marea familie a DGASPC. Chiar dacă mulţi dintre ei nu şi-au văzut niciodată părinţii sau îi întâlnesc doar ocazional, asistenţii sociali şi maternali profesionişti i-au pregătit pentru această importantă zi. Și mă refer la cei 12 copii care au început clasa zero”, a precizat purtătorul de cuvânt al DGASPC Olt, Ioana Ciobanu
Văduviţi de dragostea părintească, copiii instituţionalizaţi aflaţi în evidenţa DGASPC Olt sunt extrem de conştiincioşi şi silitori, fapt ce se reflectă în rezultatele deosebite obţinute la învăţătură de-a lungul timpului, unii dintre ei urmând liceul şi chiar cursurile unei facultăţi. Numai în această toamnă, peste 60 de copii instituţionalizaţi au mers la unul din liceele din judeţ. Sunt şi tineri care aleg să urmeze o facultate. În această situație se află șase tineri.
„Avem un număr total de 955 copii/tineri cu măsură de protecție. Din aceștia, 12 copii încep clasa 0, 37 merg în clasa a V-a și 62 de copii merg în clasa a IX-a. Şi în privinţa numărului copiilor care urmează o formă de învăţământ superior situaţia este una foarte bună, în sensul că avem, la momentul actual, șase studenţi, la diferite facultăţi din ţară”, a adăugat Ciobanu.