Mii de olteni trăiesc de azi pe mâine

În Olt, numărul zilierilor rivalizează cu cel al angajaţilor cu contracte pe durată nedeterminată, ceea ce vorbeşte limpede despre nivelul economic al județului nostru.

0
255

Starea economiei oltene rezultă nu atât din datele macro-economice, cât mai ales din registrele Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM). În judeţul nostru, expresia “în câmpul muncii” trebuie înţeleasă în modul cel mai propriu, pentru că este vorba despre o majoritate de oameni care lucrează într-o economie bazată pe o agricultură rudimentară, fără ferme mari care să cultive intensiv pământul şi care, prin urmare, nu-şi permit angajarea unor salariaţi permanenţi. Aşa se face că, în judeţul nostru, în anumite perioade, mai ales cele de primăvară- vară, în care se lucrează pământul sau se recoltează, numărul zilierilor rivalizează cu cel al salariaţilor, ajungând la câteva mii. Imensa majoritate a acestora lucrează bineînţeles în agricultură. De altfel, potrivit legislaţiei, domeniile în care se pot presta activităţi care au caracter ocazional sunt: agricultură, vânătoare şi pescuit, silvicultură, exploatări forestiere, piscicultură şi acvacultură, pomicultură şi viticultură, apicultură, zootehnie, spectacole, producţii cinematografice şi audiovizuale, publicitate etc.

Potrivit reprezentanților ITM Olt doar 3.000 de persoane sunt înregistrate ca zilieri, deși în realitate numărul loc este mult mai mare. Potrivit legislației, oltenii care lucrează ca zilieri sunt obligaţi să plătească un impozit de 16%, calculat la suma brută pe care o primesc, în caz contrar riscând amenzi de până la 20.000 de lei.