Vitaminele naturale întăresc cel mai bine organismul. Care sunt cele mai bune surse

0
274

Tot timpul mănânci pe fugă, de multe ori nu mâncare gătită și uneori și fast-food, dormi puțin și muncești mult. Alimentația modernă alcătuită în mare parte din semipreparate nu reușește să asigure vitaminele și mineralele necesare organismului. Lipsa acestora duce de regulă, la o perturbare a echilibrului celular. Mai mult, carența de vitamine afectează capacitatea de detoxifiere a organismului și tu ești vulnerabilă în fața bolii.

Întărește organismul cu vitamine naturale

O multitudine de studii au arătat că alimentația omului modern este extrem de săracă în vitamine. Rolul acestora în organism este uimitor, iar noi avem tendința să uităm acest aspect.

Iată beneficiile vitaminelor în organism:

Vitamina A. Se mai numește și retinol sau vitamina creșterii și are rolul esențial de a apăra plămânii de acțiunea nocivă a poluării din aer, ajută la vitalizarea părului, a unghiilor, a dinților și a gingiilor, crește rezistența organismului la infecții respiratorii. În plus, scurtează perioada de convalescență prin asigurarea bunei funcționări a glandelor endocrine, previne bolile bătrâneții și scade riscul de boli cardiovasculare. Unde o găsim? În morcovi, cartofi dulci, spanac, dovleac, caise, verdeață.

Vitamina B. Are rolul de a proteja organismul conducând la menținerea sănătății mucoaselor, ameliorează tulburările de învățare și pe cele de memorie, reglează tensiunea arterială, contribuie la dezvoltarea normală a fătului și previne apariția malformațiilor congenitale. O poți lua în mod natural din ciuperci, nuci, ficat, pește, carnea roșie, brânză și ouă.

Vitamina C. Acesta este extrem de importantă pentru imunitate, pentru regenerarea întreg organismului, vindecă rănile, contribuie la ameliorarea surmenajului fizic și psihic. O poți găsi în: fructe și legume, ardei roșu, kiwi, roșii, broccoli, hrean, ceapă, conopidă, măceșe, coacăze, vișine, caise, afine.

Vitamina D. Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul, iar în lipsa ei, oasele pot deveni fragile. La adulți, lipsa de vitamina D duce la malformații ale oaselor și osteoporoză. La copii, deficitul de vitamina D, cauzează rahitism. O poți găsi în uleiul de pește, unt, ficat, ouă, lapte. Contribuie la absorbția calciului și a fosforului, reglează metabolismul, menține sănătatea oaselor.

Vitamina E. Cunoscută și ca factorul fertilității, ea are un rol extrem de important în reproducere. O poți lua din legumele de culoare verde, ouă, ficat, spanac, nuci, semințe, varză, morcovi. Este un antioxidant puternic ce previne deteriorarea lipidelor și a uleiurilor esențiale bunei funcționări a organismului. Ajută la întărirea imunității în fața infecțiilor virale, previne bolile cardiovasculare, are și o acțiune anticoagulantă, este bună pentru cei cu diabet zaharat. În plus, vitamina E protejează pielea de lumina ultravioletă și previne deteriorarea celulelor sub acțiunea radicalilor liberi.

Vitamina K. Are un rol important în procesul de coagulare a sângelui. Se regăsește în legumele verzi, salată, broccoli, mazăre, conopidă, kiwi și avocado.

Seleniul. Acesta este considerat cel mai important mineral cu rol antioxidant pentru sănătatea omului. Mai mult, seleniul are rol protector împotriva agenților carcinogeni și a virusurilor. Funcționează ca un antioxidant care lucrează împreună cu vitamina E, administrarea de seleniu reducând mortalitatea prin orice formă de cancer. Mai mult reduce incidența cancerului pulmonar, colorectal și de prostată. Se găsește în fructele de mare, nuci, pește, cereale integrale, ciuperci și în carne.

Zincul. Acesta ajută la activitatea a numeroase enzime, intervenind în funcționarea aparatului reproducător, a sistemului nervos, imunitar, dermatologic și gastrointestinal. Zincul este indispensabil pentru spermatogeneza normală, pentru viabilitatea spermatozoizilor și pentru dezvoltarea embrionului. Apară sistemul imunitar și poate fi luat din pește, fructe de mare, carne, spanac, semințe de dovleac proaspete, nuci.

Sursa: doctorulzilei.ro