Secția de Cardiologie a Spitalului Slatina, închisă după apariția unui focar COVID. Cazuri și la UPU Slatina

0
241

Secția Cardiologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina a fost închisă pentru 10 zile, după ce a izbucnit un focar COVID. Opt pacienți și 12 cadre medicale sunt confirmate pe Secția de Cardiologie. Reprezentanții unității medicale din Slatina au confirmat că mai este un focar COVID și la UPU Slatina. Totodată, o asistentă de la Radiologie a fost testată pozitiv.

„Spitalul Slatina are raportate două focare COVID: la nivelul Secției Cardiologie și unul la UPU. Sunt focare apărute în cursul săptămânii în care ne aflăm, cel din Cardiologie cu debut la finalul săptămânii trecute, începând cu data 13-15 ianuarie au fost confirmate primele cazuri, cel din UPU la începutul acestei săptămâni. Sunt focare în care sunt implicați atât pacienți, cât și personal cu status nevaccinat, cât și vaccinat cu trei doze. Avem opt pacienți și 12 membri ai personalului la Cardiologie, iar la UPU sunt cinci membri dintre angajați confirmați cu SARS-COV2. La Radiologie există un caz al unei asistente, care a comunicat, conform procedurilor, că se simte rău, a făcut testul rapid și a fost confirmată. Sunt forme simptomatice, ușoare în contextul unei viroze. Boala este în evoluție, simptomatologia pe care o acuză este ușoară, niciun nu necesită spitalizare”, a spus epidemiologul Spitalului Slatina, medicul Cătălin Pătru.

Sunt internați doar pacienții care au nevoie de îngrijiri medicale în Terapie Intensivă Cardiologie.

„Pentru închiderea focarului de pe Secția Cardiologie am recomandat limitarea activității Secției de Cardiologie, menținând doar Sectorul de Terapie Intensivă. Recomandarea noastră a fost de a asigura doar internarea pacienților care necesită îngrijiri de Terapie Intensivă Cardiologie și care nu pot fi transferați către alte unități medicale sanitare. Pentru restul cazurilor care ar necesita internare, am recomandat sistarea internărilor până la închiderea focarului, având în vedere și indisponibilizarea unui număr de asistenți medicali în secție. Cardiologie este una din secțiile care se confruntă frecvent cu un aflux mare de pacienți, în special iarna, sunt pacienți cu comorbidități, care au boli cronice, care au mare receptivitate la bolile infecto-contagioase. Ultimul focar a fost în valul precedent, se pare că nici acum nu ne-a ferit”, a adăugat doctorul Pătru.

Medicul spune că focarul de la Cardiologie ar fi putut izbucnit de la doi pacienți, deși toți sunt testați la internare.

„Cred că focarul a izbucnit de la doi pacienți care au venit spre finalul săptămânii. În momentul de față, infecția cu SARS-COV2 se află într-o perioadă de intensă transmitere comunitară. Adică există riscul infectării în orice circumstanță în viața publică, nu doar în unitățile sanitare”, a conchis Pătru.