Nu doar ficatul se regenerează ci și alte organe. Iată care sunt acelea și în cât timp se refac

0
1223

Cu siguranță, ai auzi că ficatul este un organ care se regenerează, funcţionând chiar şi în situaţiile în care, din cauza suferinţei sau a unei intervenţii chirurgicale, i-a fost afectat şi peste jumătate din ţesut.

Însă și alte organe ale corpului se regenerează la un anumit interval de timp.

Invelisul stomacului se reface in 5 zile

Cunoscut si sub numele de mucus, invelisul care protejeaza peretii stomacului de sucul gastric joaca un rol-cheie in procesul de digestie. Celule speciale din peretii stomacali produc enzime responsabile de nivelul pH-ului din stomac. In mod ingenios, aceleasi celule secreta si mucusul.

Papilele gustative se regenerează în 10 zile

Micute, dar foarte muncitoare, papilele gustative sunt in jur de 10.000 ca numar si contin peri microscopici care duc informatii despre mancare la creier.

Ele sunt inlocuite destul de des, dar odata cu varsta procesul devine mai lent. Astfel, persoanele in etate ajung sa mai aiba doar 5.000 de papile gustative si, astfel, simt mai slab gustul mancarii.

Pielea are se regenerează în 2 săptămâni

Stratul cel mai de la suprafata pielii serveste drept protectie si bariera intre organism si factorii externi. Fiind atacat din afara, el este adesea „avariat” si pot aparea bubite si chiar riduri fine. Din cand in cand, destul de des, el se reinnoieste.

Globulele rosii din sânge se regenerează în 4 luni

O singura picatura de sange contine milioane de asemenea celule, care ajuta la transportul oxigenului prin sange si la mentinerea vietii. Fierul faciliteaza acest proces, asa ca atunci cand lipseste, este important sa consumi alimente precum carnea rosie, ouale, carnea de pui sau fasolea. Celulele rosii se reinnoiesc la cateva luni, asa ca au nevoie de nutrienti.

Celulele hepatice se refac cam într-un an (300-500 de zile)

Principalul organ care se ocupa de curatarea organismului, ficatul, este responsabil de filtrarea sangelui, metabolizarea medicamentelor, detoxifiere si multe alte functii de acest gen.

Are in jur de 1 kilogram si 400 de grame si este localizat in partea dreapta a stomacului. Cu o asemenea responsabilitate, nu este de mirare ca celulele lui trebuie sa se regenereze cam o data pe an.

Oasele se refac in 10 ani

Poate ca oasele iti par tari si dure, dar celulele din care sunt compuse mor si apar altele noi in mod constant, producandu-se un schelet nou cam o data la 10 ani. Densitatea osoasa este cea mai puternica la 20 de ani, apoi ea scazand treptat. La batranete poate sa apara osteoporoza.

Muschii intercostali se regenerează în 15 ani

Coastele ajuta la protejarea organelor interne vitale, cum ar fi inima sau plamanii. Sunt 12 perechi de oase, sustinute de ligamente si muschi. Acesti muschi sunt numiti intercostali si ajuta la extinderea si revenirea la forma initiala a coastelor atunci cand respiri. Si ei obosesc, avand nevoie sa intinereasca din cand in cand.

Sursa:doctorulzilei.ro