Cadrele medicale de la Spitalul Județean de Urgență Slatina lansează un apel către persoanele care s-au vindecat de COVID să doneze sânge.
Șeful Secției de Chirurgie Plastică din cadrul unității medicale din Slatina, medicul Florin Popa, a precizat că acest gest poate salva viața unui pacient ce primește îngrijiri medicale la Terapie Intensivă.
„Plasma din sânge conține anticorpi ce pot salva viețile pacienților aflați în secțiile de Terapie Intensivă. Împreună trebuie să luptăm împotriva acestei boli, iar plasma convalescentă prelevată de la pacienții vindecați de COVID-19 poate salva viața unuia dintre oltenii aflați, în acest moment, pe patul de la Terapie Intensivă. Facem un apel la cei care au trecut prin simptomele acestei boli să se prezinte la Centrul de Transfuzii Sangvine Slatina și să doneze plasmă, gestul lor reprezentând salvarea unei vieți”, a precizat chirurgul Florin Popa, din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina.
La începutul lunii aprilie, Comisia Europeană a aprobat tratamentul cu plasmă convalescentă pentru pacienții confirmați cu noul coronavirus. Începând cu 22 mai, în România acest tratament a fost introdus în protocolul pentru COVID-19.
Persoanele interesate să doneze plasmă sunt așteptate la Centrul de Transfuzii Sangvine Slatina, strada Teodoroiu Ecaterina, nr. 28 (Policlinica Veche), de luni până vineri, între orele 8 – 12.
Cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 sunt:
– semnarea consimţământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană;
– prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infectie cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii.
– încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naţionale;
– intervalul între 2 donări de plasmă succesive este de cel puțin 14 zile.
-dozajul anticorpilor se poate face și la Centrul de Transfuzii.
Conform Ministerului Sănătăţii, plasma se va administra doar pacienților critici infectati, cu vârsta de cel putin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasma convalescenta COVID-19 prin semnarea consimțământului informat și care îndeplinesc o serie de criterii specifice.