Medici de familie insuficienți pentru nevoile oamenilor din mediul rural

0
273

Numărul de medici care tratează bolnavii din comunele oltene este insuficient dacă luăm în calcul numărul asiguraților. Condițiile proaste pe car ele au în cabinetele de la sate și faptul că mulți sunt nevoiți să facă naveta sunt principalele cauze.

Deficitul de medici poate că s-ar rezolva dacă autoritățile statului ar avea puțin timp și o dorință de implicare mai mare. În judeţul Olt există peste 240 de medici de familie aflaţi în relaţie contractuală cu CJAS, dintre acestia peste 140 sunt de la ţară. Un medic de familie la 2.000 de persoane, este mult prea mult în unele comune. cadrele medicale fac reu față solicitărilor și nevoilor pe care el au oamenii. La Drăgănești-Olt din momentul închideri spitalului au și apărut problemele. Cei aproximativ 20.000 de oameni sunt mult prea mulți pentru cei 5 medici de familie care nu fac față solicitărilor. Acest coșmar a părut în 2011, atunci când mai marii de la București au decis închiderea unității medicale care deservea orașul, dar și pacienții cu probleme din zonele limitrofe. De patru ani, locuitorii din Drăgăneşti-Olt şi comunele din împrejurimi se chinuie ori de câte ori au probleme de sănătate. Din momentul în care spitalul orăşenesc a fost închis, ei au fost nevoiţi să meargă la Slatina sau la Caracal, pentru a se trata, adică la distanţe de 30, 40 de kilometri. Cei suferinzi trebuie astfel să suporte şi costuri cuprinse între 8 şi 10 lei pentru un transport cu autobuzul.

Principala problemă: lipsa locaţiilor pentru cabinete

În urma analizării situaţiei de la faţa locului, în fiecare dintre aceste localităţi, s-a descoperit că principala problemă nu este reprezentată de găsirea medicilor de familie care să profeseze aici, ci de lipsa spaţiilor adecvate unde aceştia şi-ar putea desfăşura activitatea. „Practic, în trei sferturi din aceste localităţi, nu se găsesc spaţii pentru aceşti medici. Considerăm aceasta o problemă care-i vizează şi pe medicii de familie, dar mai ales pe autorităţile locale din aceste localităţi, în răspunderea cărora intră construirea sau punerea la dispoziţie a unor astfel de spaţii”, au subliniat specialiștii de la Direcția de Sănătate Publică Olt. Așadar, problemele administrative sunt unele cât se poate de serioase și afectează fără doar și poate cetățenii din mediul rural care au nevoie de un specialist atunci când au o problemă de sănătate.

Probleme mari în satele oltene

Sistemul sanitar este mult mai bolnav decât oricare alt sistem din oricare țară. Sănătatea este în faliment, iar această situație o resimt zilnic bolnavii care au ajuns la disperare în satele oltene. Cum sunt gestionati banii colectați la fondul național de asigurări de sănătate este o întrebare la care mulți dintre dumneavoastră ar vrea să primească un răspuns. Cert este că șefii sistemului preferă să aloce sume mari pentru cheltuieli de spitalizare, în loc să investească într-o politică a medicinii preventive, care să degreveze activitatea spitalicească. Comparativ cu alte sisteme sanitare de sănătate, cel românesc are extrem de multe deficiente la modul cum este organizat. Spitalele sunt aglomerate cu cazuri banale, în timp ce medicii de familie au fost transformați în simpli scribi, prescrierea de rețete și de trimiteri spre unitățile specializate primând în fața actului medical. La ora actuală, medicii de familie de la sate sunt neputincioși și neajutorați. Deși ar dori să facă ceva pentru a schimba acest sistem, de multe ori aceștia se trezesc a fi legați se mâini și de picioare atunci când vine vorba de a îmbunătăți calitatea actului medical. Scrimbări în sistemul medical ar trebui să existe, însă ultimele proiecte legislative ale Ministerului Sănătății nu fac altceva decât să paseze responsabilitatea medicinii de familie din mediul rural în spinarea autorităților locale. Medicii de familie se plâng de faptul că nu sunt ajutați de cei de la Ministerul Sănătății, mai mult ei susțin că ceea ce se întâmplă cu carduri de sănătate nu face altceva decât să le îngreuneze și mai mult situația. Sunt multe cabinete aflate prin sate îndepărtate și conectarea la internet este o adevărată problemă pentru ei. Este cunoscut faptul că fără internet nicio rețetă nu mai poate fi eliberată, același lucru se întâmplă și cu cardul de sănătate care și el trebuie folosit la fiecare vizită la medic, deci fară internet este imposibil. Medicii care au aceste probleme cu internetul sunt nevoiți să-și ia de lucru și acasă, acolo unde au mai mult acces la internet. În consecință ceea ce se întâmplă acum în sistemul sanitar este o mare provocare pentru mulți medici de familie.