Internările pentru pacienții non-covid au scăzut dramatic în spitalele din Slatina și Caracal. Ortoped: „Vrem să ne facem meseria”

0
533

Internările pentru oltenii non-covid cu afecțiuni cronice, dar și pentru cei care au nevoie de intervenții chirurgicale au scăzut dramatic în ultimele luni, atât la Spitalul Caracal, spital COVID, cât și la Spitalul Județean de Urgență Slatina, spital COVID de faza a doua.

Ortopedul de la Spitalul Municipal Caracal, medicul Alexandra Popa, a precizat că unitatea medicală este plină până la refuz cu pacienți confirmați cu virusul SARS-COV2 încât nu mai pot fi aplicate și circuite pentru oltenii negativi, dar care ar avea nevoie de intervenții chirurgicale. Operează rar, din când în când câte un pacient cu o formă ușoară COVID căruia i se descoperă și o problemă de Ortopedie.

„Din nefericire, în ultima vreme nu prea facem intervenții. Mai operăm pozitivii, dar sunt puțini, nu mai este ce era înainte. La acest moment, suntem plini de pacienți confirmați cu COVID nu ne mai permitem să ținem și circuite pentru negativi. Suntem în vârf. Dacă în vară ne mențineam la 40-50 de pacienți pozitivi în tot spitalul, acum noi sărim de o sută de pacienți, sunt mulți, peste tot. Noi am mai operat, proteză de șold pe fractură, descoperită întâmplător. Paciențul, asimptomatic, cade și face un traumatism și trebuie operat. În urma testului este pozitiv, dar îl operăm. Am mai avut fractură de rotulă, descoperită întâmplător. Aceștia sunt pacienții noștri acum, pe care îi operăm. Sună aiurea să zic că ne dorim să operăm, dar aceasta este munca noastră, pentru asta suntem. Nu că doresc răul cuiva, vrem să ne facem meseria”, a spus ortopedul.

Situația este similară și la Spitalul Județean de Urgență Slatina, unde internările pacienților cu boli cronice au fost limitate la maximum. De fapt, se asigură doar urgențele, iar în Ambulatoriu sunt cel mult zece programări pe zi pentru analize medicale sau Radiologie.

„Noi internăm cazurile grave și foarte grave prin UPU, încercăm să externăm pacienții care au fost operați și care sunt în limitele normale și sunt sănătoși să poată pleca acasă cât mai repede, cu respectarea distanțării, trebuie să respectăm recomandarea epidemiologului. Într-un salon normal nu poți să bagi mai mult de cinci pacienți ca să poți să păstrezi distanța, să fie un pat ocupat, unul nu. Sectoarele mai aglomerate sunt cele de Ortopedie și, fiind sezonul rece, vor fi și mai multe internări, Chirurgie generală și Terapia. Se fac și internări de zi, prin Ambulatoriu de specialitate avem programați câte zece pacienți pe zi pentru analize medicale, pentru Radiologie. De o lună de zile am dat drumul la Ambulatoriu”, a declarat, în urmă cu o săptămână, managerul interimar al Spitalului Slatina, Dan Stana.