Spitalul Județean de Urgență Slatina este programat pentru acreditarea în ciclul al doilea, spre finalul anului. Evaluatorii din cadrul Autorității Național de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) urmează să vină la Slatina și să inspecteze toate secţiile unităţii medicale. Dacă în primul ciclul de acreditare s-a urmărit existenţa procedurilor şi a protocoalelor, specialiştii ANMCS se vor concentra acum pe modul cum acestea sunt implementate. Taxa încasată de ANMCS pentru o astfel de evaluare este una fabuloasă.
Surse spun că reprezentanții Spitalului Slatina au prevăzut patru miliarde de lei pentru acreditarea unității medicale din ciclul al doilea.
„S-a făcut un calcul, raportat și la prima acreditare. Astfel, a fost prevăzută suma de patru miliarde de lei. Cam la această sumă s-ar ridica evaluarea. Plata acestei sume nu înseamnă și garantarea obținerii acreditării în ciclul al doilea”, au precizat surse, care au dorit să-și păstreze anonimatul.
Evaluatorii vor veni la Spitalul Slatina în trimestrul al patrulea din acest an şi ar putea vizita secţiile celei mai mari unităţi medicale din judeţ timp de două săptămâni. Specialiştii Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) controlează cum sunt implementate procedurile.
Pe 23 noiembrie 2019, Spitalul Slatina a depus cererea pentru acreditarea în ciclul al doilea şi contractul cu ANMCS pentru acreditare.
Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina a fost acreditat, în primul ciclul, în 2015.
Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) este instituţie publică cu personalitate juridică, organ de specialitate al administraţiei publice centrale în domeniul managementului calităţii în sănătate, care funcţionează în subordinea Guvernului şi coordonarea prim-ministrului.
Scopul ANMCS constă în asigurarea şi îmbunătăţirea continuă a calităţii serviciilor de sănătate şi a siguranţei pacientului, prin standardizarea şi evaluarea serviciilor de sănătate şi acreditarea unităţilor sanitare.
Potrivit site-ului ANMCS, instituția este finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.
Obiectivele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate sunt: să evalueze toate categoriile de unități sanitare din punctul de vedere al calității serviciilor de sănătate și al siguranței pacientului și să elaboreze o metodologie de identificare, raportare și monitorizare a efectelor adverse asociate asistenței medicale, fără caracter acuzator. Și alte unități medicale din țară s-au plans de taxele mari percepute de ANMCS.