Vaccinurile covid-19 au adus cu ele și sentimentul de ușurare că infectarea va sta departe de noi. Dar au apărut tot mai multe cazuri de îmbolnăvire cu Sars-Cov-2 și după vaccinare, chiar și după rapel. Iar medicii spun că nu trebuie să ne panicăm.
Un astfel de caz este prezentat de Statnews.com. La două luni de la vaccinare, medicul Stephen M. Tourjee a început să aibă simptome ușoare, specifice Covid-19: nas înfundat, congestie toracică și diaree. Dar le-a pus pe seama alergiilor sezoniere.
A rămas șocat după câteva zile, când un test Covid-19, înaintea unei proceduri medicale, a ieșit pozitiv. Din patru teste PCR – două au fost pozitive, două au fost neconcludente, iar un test antigen a ieșit fals negativ. A urmat carantina.
Această experiență arată că testarea pentru Covid-19 nu este perfectă.
Testele rapide antigen detectează proteinele care fac parte din SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19. Au un timp de răspuns rapid, dar nu sunt la fel de exacte ca testul PCR. La persoanele cu simptome Covid-19, testele rapide detectează corect virusul în 80% din cazuri La cei fără simptome, scade la 40%.
În timp ce vaccinarea conferă o protecție sută la sută împotriva spitalizării și a decesului, imunizarea nu înseamnă că am scăpat de pericolul infectării.
Un studiu recent realizat de Universitatea din California, care a analizat peste 30.000 de lucrători din domeniul sănătății, a arătat o rată de infectare, după vaccinare, de aproximativ 1%. Ceea ce înseamnă că infectarea cu covid-19 este rară după imunizare, dar reprezintă încă o amenințare.
La mijlocul lunii, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au raportat 5.800 de infectări în rîndul milioanelor de americani care s-au vaccinat complet.
Rapoartele privind ratele de eficiență de 95% în studiile clinice ale vaccinurilor nu se traduc neapărat într-o eficiență reală și pot crea un fals sentiment de garanție când vine vorba de infectări asimptomatice sau ușoare.
Ce înseamnă mai exact acest lucru? Că niciun vaccin nu e sută la sută eficient în prevenirea Covid-19. Cele pe care le avem sunt foarte eficiente în prevenirea bolilor severe, a deceselor și a reducerii încărcăturii virale la persoane care pot contracta virusul și după vaccinare.
De aceea, accentul trebuie să rămână acum pe vaccinare și pe testarea cât mai multor persoane.
Indiferent dacă s-a vaccinat sau nu și de o infectare anterioară, oricine are simptome de Covid-19 ar trebui să fie testat. La fel și cei care au fost în contact strâns cu cineva confirmat cu Covid-19.
Potrivit CDC, persoanele care au fost vaccinate și cu rapelul și care nu prezintă simptome în urma unui astfel de contact nu trebuie testate.
Sursa: capital.ro